Sedmo uzastopno učešće Italije na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Sedmo uzastopno učešće Italije na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu i ove godine organizuje zvaničnu italijansku kolektivnu izložbu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ovo je njihovo sedmo uzastopno učešće na najzančajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, i čak drugo u svojstvu Zemlje partnera. Ova agencija ima pre svega cilj uspostavljanje kontakata između italijanskih i sprskih, ali i privrednika iz celog regiona.

„Mi smo kao italijanska agencija za spoljnu trgovinu veoma ponosni što po sedmi uzastopni put organizujemo kolektivno učešće italijanskih firmi na novosadskom sajmu.  Ove godine će naš štand imati rekordnu površinu od 440 kvadrata, što je do sada naš najveći nastup na sajmu i po broju firmi. Čak 27 italijanskih firmi će biti predstavljeno. Na ovaj način pokazujemo i koliko ozbiljno shvatamo partnerstvo. I to je naravno jedan znak interesovanja za srpsko tržište“, kaže Marina Scognamiglio, direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA.

Kada je reč o ovogodišnjim izlagačima na italijanskom štandu, učestvovaće neki koji već imaju svoje firme otvorene u Srbiji, ali će se pojaviti i neka nova imena, odnosno firme koje tek dolaze na srpsko tržište. Zastupljeni će biti proizvođači i prodavci poljoprivredne opreme i mehanizacije, sadnog materijala, opreme za rasadnike, sredstava za zaštitu, ali i proizvođači objekta i opreme za stočarstvo.  U sklopu ovih firmi čak 10 dolazi iz regije Veneto. U okviru ovog učešća će biti organizovani niz seminara i radionica.

 Italija zemlja partener na Poljoprivrednom sajmu - © Agromedia

„Pa tako na samom danu otvaranja će biti održan seminar posvećen inovacionim tehnologijama u poljoprivredi, zatim seminar o održivoj i zelenoj ekonomiji sa predstavnicima firme Ferero koji će podeliti svoje praktične primere. Pretposlednjeg dana 14. maja će o cirkularnoj ekonomiji biti organizovan okrugli sto pod pokroviteljstvom italijanskog centra za istraživanja. Poslednjeg dana sajma biće održana prezentacija jedne od najznačajnijih međunarodnih izložbi mašina i tehnologije za poljoprivriredu AGRILEVANTE u saradnji sa italijanskom asocijacojom proizvođača poljoprivrednih mašina FEDERUNAKOMA“, Marina Scognamiglio.

Učešće Italije na Novosadskom sajmu pokazalo se kao odlična praksa za povezivanje ove zemlje sa Srbijom. Uspešnost ovakvog pristupa potvrđuje i činjenica da su ove dve zemlje već godina unazad partneri u ekonomskom i političkom pogledu. Naime Italija je već duže vreme prvo izvozno tržište Srbije i jedan od njenih prvih dobavljača, a ove godine obeležava i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornica: Marina Scognamiglio, direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica