Istraživali smo: zašto bi trebalo da osigurate vaše imanje

Istraživali smo: zašto bi trebalo da osigurate vaše imanje

U mestu Kuzmin, nedaleko od Sremske Mitrovice, prošlog vikenda održana je radionica pod nazivom „Žene u agrobiznisu“. Organizator ovog skupa bila je kompanija „Dunav osiguranje“, pa su poljoprivrednici iz ovoga kraja imali priliku i da se upoznaju sa načinima i razlozima za osiguranje svoje imovine.

Milka Dragović, predstavnica „Dunav osiguranja“ iz Sremske Mitrovice, otkrila nam je koliki je procenat učešća u osiguranju te kompanije u Sremu.

„Dunav osiguranje“ Banjaluka prošle godine prodalo više od 100.000 polisa

Kompanija ‘Dunav osiguranje’ je veoma prisutna na području Srema i ima veliko tržišno učešće u osiguranju useva i plodova, oko 47%. Mi smo jedina domaća kompanija ovakve vrste i zato se osiguranici često odlučuju baš za nas“, ističe gospođa Dragović.
 

Bale u polju - ©Pixabay 

Poljoprivrednici u Sremu najčešće osiguravaju ratarske i povrtarske kulture, ali i svoju stoku. U Kuzminu se konkretno najviše osigurava kukuruz.

Mogu da navedem jedan primer osiguranja. Ukoliko ratari idu preko ugovarača, na primer preko zadruge, treba da plate 1.500 dinara na sumu osiguranja od 128.000. Ukoliko se pak ratari osiguravaju individualno, ta cena iznosi oko 2.400 dinara“, naglašava gospođa Milka.

 

Milka Dragović, Dunav osiguranje Sremska Mitrovica - ©Agromedia 


Kod životinja postoji osiguranje tovnih kategorija, na primer, po tovljeniku. U tom slučaju, na sumu osiguranja od 19.000 za individualne osiguranike cena je 900 dinara, a za one koji idu preko ugovarača osiguranja, cena je 600 dinara po tovljeniku“, dodaje ona.

Priplodne krmače individualni stočari na godinu dana mogu osigurati za 5.500 dinara, a preko ugovarača osiguranja za 4.000 dinara. Ali, to nije sve.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine regresira 40% od fakturisane premije. Opštine pak, kako bi osiguranje bilo što više zastupljeno, takođe subvencionišu premiju. Želim još da skrenem pažnju i na jedan vid osiguranja životinja kod kojeg ministarstvo u saradnji sa osiguranjima i bankama putem kreditne podrške regresira 100% premije osiguranja za namenske kredite“, objašnjava naša sagovornica.
 


Kada smo pravili kalkulacije, bolela nas je glava, ali posle prvog velikog grada shvatili smo da bez osiguranja ne treba raditi naš posao.


Da poljoprivrednici u ovom kraju Srbije veruju „Dunav osiguranju“ dokaz je gospodin Momčilo Hajduković iz Kuzmina. On godišnje za osiguranje da oko dva miliona dinara.

Ja osiguravam sve, stambene objekte, ratarsku i stočarsku proizvodnju. Jednostavno tako mirnije spavam i opušteniji sam. Naša cela Asocijacija udruženja mlekara dobila je popust od ‘Dunav osiguranja’ jer smo svi odlučili da osiguramo naša imanja“, rekao je Momčilo Hajduković.

 

dr Goran Bekavac, Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS - ©Agromedia 

Dragan Trivanović iz Erdevika sa svojom porodicom gaji vinske sorte grožđa na 50 hektara zemlje.

Mnogo smo razmišljali o tome kako da smanjimo rizike, jer je naša proizvodnja pod otvorenim nebom. Zato smo odlučili da osiguramo naše imanje. Kada smo pravili prve kalkulacije, bolela nas je glava, ali posle prvog velikog grada shvatili smo da bez osiguranja ne treba raditi taj posao“, objašnjava Dragan Trivanović, vlasnik firme „Žito inženjering agro“ iz Erdevika.
 

Radionica u Sremskoj Mitrovici - ©Agromedia 

Od saradnje sa industrijom mesa „Mitros“ sremski stočari očekuju mnogo. Jedan od pogodnijih uslova saradnje koje ova kompanija nudi svinjarima jeste osiguranje tovljenika koje će kooperanti dobiti za tov.

Jednostavno želimo da osiguramo sebi sirovinu, jer smo mi partneri naših velikih kupaca na Dalekom istoku, u Vijetnamu, Hong Kongu, ali i u Rusiji i zapadnoj Evropi. Mi već danas izvozimo na sve te destinacije i da ne bismo došli u situaciju da nemamo sirovine, želimo da se obezbedimo kroz ovakav vid saradnje sa kooperantima“, navodi Rama Agrović, generalni direktor „Mitrosove” klanice.
 

Jedan deo problema na njivama možemo da rešimo savremenom tehnologijom i punom agrotehnikom, drugi deo kvalitetnim hibridima. Ipak, na kraju može da se desi nešto što će poremetiti sav naš trud i upravo za takve rizike i zaštitu od takvih nevolja zaduženo je osiguranje.

Na ovoj radionici bili su i brojni stručnjaci iz raznih oblasti agrara. Svako od njih imao je svoje razloge što podržava osiguranje poljoprivredne imovine.

Jedan gospodin malopre mi je baš ispričao zanimljiv način gledanja na osiguranje. Naime, mi jedan deo mogućih problema na njivama možemo da rešimo savremenom tehnologijom i punom agrotehnikom, drugi deo kvalitetnim hibridima. Ipak, na kraju može da se desi nešto što će poremetiti sav naš trud i upravo za takve rizike i zaštitu od takvih nevolja zaduženo je osiguranje“, kaže dr Goran Bekavac sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
 

Radionica u Sremskoj Mitrovici - ©Agromedia 

Pošto smo se uverili da su razlozi za osiguranje poljoprivredne imovine i imanja zaista mnogobrojni, poželeli smo još i da čujemo zbog čega bi trebalo da izaberete baš „Dunav osiguranje“ za vašeg novog partnera u proizvodnji.

Za ‘Dunav osiguranje’ nije se teško odlučiti, zato što smo mi još uvek jedina domaća osiguravajuća kuća u Srbiji. Takođe, odličan smo izbor ukoliko želite da se finansijski zaštitite i povratite uložena sredstva. Na kraju, blagovremena, korektno procenjena šteta koja je i na vreme isplaćena je naša najbolja reklama“, pohvalila se gospođa Milka Dragović, predstavnica „Dunav osiguranja“ iz Sremske Mitrovice.

Sagovornici:
Milka Dragović, „Dunav osiguranje“ Sremska Mitrovica
Momčilo Hajduković, poljoprivrednik iz Kuzmina
Dragan Trivanović, „Žito inženjering agro“ iz Erdevika
Rama Agrović, generalni direktor „Mitrosove” klanice
dr Goran Bekavac, Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica