Ipak neće biti prodaje zemlje strancima – U planu novi sistem subvencija za naftu

Ipak neće biti prodaje zemlje strancima – U planu novi sistem subvencija za naftu

Do prodaje zemlje strancima ipak neće doći, a domaći vlasnici zemljišta biće zaštićeni, rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, prilikom posete Ivanjici.
 

Ipak neće biti prodaje zemlje strancima - © Pixabay

„Mi ćemo naše propise uskladiti do 1. septembra i neće biti prodaje zemlje strancima. Neće biti potpuno liberalizovano tržište“, rekao je Nedimović novinarima u Ivanjici.

On je dodao da će Srbija uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama i da postoje druge zemlje koje su to uradile, kao što su Slovenija, Slovačka i Mađarska.
 

Zbog prodaje zemlje strancima neko mora u magareću klupu

Tom prilikom Nedimović je najavio i novi sistem subvencija za naftu koji će se primenjivati od naredne godine. Taj sistem će funkcionisati po principu platnih kartica i poljoprivrednici će dobijati subvenciju u skladu sa njihovom proizvodnjom.
 

Novi sistem subvencija za naftu planira se od naredne godine - © Pixabay

„Pripremamo novi sistem za naftu, tzv. plavi dizel. To je priča o privilegovanoj ceni za poljoprivredne proizvođače, koja bi sadržala deo akcize ili bi bila potpuno bez akcize“, rekao je Nedimović.

U maju, kako je Nedimović istakao, očekuje se potpisivanje sporazuma o izvozu mesa iz Srbije na tržište Kine. Za preradu mesa zainteresovano je šest kineskih kompanija.
 


Srpska malina u problemu – Mnogo zaliha, a stiže novi rod

„Imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju ćemo potpisati sporazum o bezbednosti hrane sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane“, rekao je Nedimović.
 

U maju se potpisuje sporazum o izvozu srpskog mesa na tržište Kine - © Agromedia


Da bi se što pre rešio problem maline i postigli strateški dogovori za ovu i narednu godinu, Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku da narednih dana u Beogradu okupi sve malinare i hladnjačare.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica