Ratari sa juga započeli setvu ozimih strnina na vreme!

Ratari sa juga započeli setvu ozimih strnina na vreme!

Na području Jablaničkog upravnog okruga setva pšenice i ostali ozimih strnina započela je u optimalnom agrotehničkom roku, ističe za lokalne medije dr Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Leskovcu. 

stari traktor

Početak setve u planiranim rokovima uslovio je da se više od 90 odsto predviđenih radova završi u planiranom roku do 15 novembra tekuće godine.

„Odmah nakon berbe kukuruza našim poljoprivrednicima je savetovano zaoravanje biljnih ostataka i bacanje stajnjaka kako bi se iskoristila postojeća vlažnost u zemljištu. Ohrabruje činjenica da je ove godine sve više površina sa zaoranim biljnim ostacima…“, istakla je za lokalne medije leskovački poljoprivredni ekspert dr Stojiljković.

Da bi se ovogodišnja jesenja setva završila u planiranom roku uticale su i padavine u septembru i oktobru ove godine, na jugu Srbije, pa su se stvorili povoljni uslovi za realizaciju jesenje setve.

Ostalo je nekih desetak odsto da se zaseje do kraja meseca uglavnom na oranicima u brdsko-planinskom delu veoma razuđene leskovačke opštine. Ovde se nažalost uglavnom seje podsemenska pšenica iz ambara što po oceni leskovačkih stručnjaka prilično utiče na visinu i kvalitet roda.

 

jesenja setva

Na parcelama u 144 katastarskih opština koje pokriva teritorija grada Leskovca zasejano je, kako nam je rečeno u tamošnjoj lokalnoj samoupravi, oko 14,5 hiljada hektara.


Očekivani prinos u ovim optimalnim uslovima je oko 5 tona po hektaru. Prilikom izbora sorti pšenice uzgajivačima je savetovan izbor sorti sa boljim kvalitetom zrna, a da đubrenje treba uraditi blagovremeno na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta.

Leskovački stručnjaci predlažu startnu ishranu ozimih useva fosforom i kalijumom, dok bi prihrana azotnim đubrivom bila tokom februara ili marta 2023.godine , u zavisnosti od vremenskih prilika.

U toku vegetacije ozimih useva na zasejanim parcelama pod pšenicom i ječmom treba blagovremeno započeti suzbijanje korova, kao i štetočina, ali i virusa izazvača bolesti, vodeći računa o fenofazi biljke i pravilnom odabiru preparata, objasnila je leskovačkim ratarima tamošnji ekspert fitopataologije Mr Mirjana Petrović iz leskovačke PSSS.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica