SITUACIJA SE KOMPLIKUJE – Cena soje u svetu RASTE, a samo u regionu PADA?!

SITUACIJA SE KOMPLIKUJE – Cena soje u svetu RASTE, a samo u regionu PADA?!

Prošle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu došlo je do pada cene pšenice i soje. Na svetskom tržištu nije bilo značajnijih dešavanja, a s tim u vezi je produžen dogovor oko koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine. 

Tokom protekle nedelje je nastavljen pad cena berzanskih roba. Nivo prometa je niži u odnosu na prošlonedeljni i iznosio je 3.525 tona, što je pad za -11,2%. Finansijska vrednost prometovane robe je iznosila 165.139.750 dinara ili za 4 odsto manje nego prošle nedelje.

Cene kukuruza

Kukuruz je u trgovanju preko Produktne berze imao silazni trend. Cena se kretala u rasponu od 34,00 do 35,00 dinara bez PDV-a. Zastupljenost u trgovanju ovom robom je značajno ispod proseka za ovo doba godine. Ovonedeljni ponder je iznosio 34,67 din/kg bez PDV-a (38,13 din/kg sa PDVom), što je za 1,92% niža cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Cene pšenice

Najviše se trgovalo pšenicom. Cena se kretala u opsegu od 38,00 do 38,50 dinara, što je zavisilo od kvaliteta i pariteta ugovorene robe. Na nedeljnom nivou cena je niža za 2,71%, a ponder je iznosio 38,29 dinara (42,12 din/kg sa PDV-om).

Cene soje

Svi ugovori za soju novog roda su realizovani po jedinstvenoj ceni. Ova uljarica je nastavila silazni trend sa nedeljnim padom od 4,05%, tako da je ovonedeljna cena iznosila 71,00 dinar (78,10 din/kg sa PDV-om).

Iako je suša desetkovala ovogodišnji rod soje, rekordni svetski prinosi, odnosno niža cena soje u regionu, kao i lošiji kvalitet domaćeg zrna, uz retrovegetaciju određenih površina, dodatno su zakomplikovali situaciju na domaćem tržištu i doprinose padu cene ove uljarice.

Sve ovo navodi da će sledeće sezone soja pretrpeti najveći pad površina na kojima će biti zasejana. Stočni ječam sa 60hl je prometovan po 35,30 dinara (38,83 din/kg sa PDVom).

Kretanje cena u svetu

Pad dolara uticao je na rast cene soje početkom nedelje u Čikagu. Pored toga, popuštanje kovid mera u Kini bi moglo popraviti tražnju. Tokom nedelje, usled loših ekonomskih pokazatelja, cene svih roba u Čikagu imale su negativno kretanje. Evropski izvoznici sa velikim interesovanjem prate međunarodne poslove i cenovne nivoe.


Ruska roba je i dalje konkurentnija u odnosu na evropsku. Tokom nedelje su cene svih proizvoda imale silazan trend na Evronekstu. U Ukrajini, jesenja setva je završena i zasejane površine su manje nego prošle godine. Prema procenama Agritela, proizvodnja meke pšenice u 2023. će biti manja nego ove godine.

Nakon objavljivanja USDA izveštaja, Egipat i Tunis su se vratili na tržište. Kupljene su veće količine pšenice za isporuke od decembra do januara. Očekivanja slabijeg roda u Argentini dovode u pitanje sigurnost globalnog snabdevanja.

Berza Buenos Aires očekuje proizvodnju pšenice od 12,4 miliona tona, što je znatno ispod prošle procene i očekivanja USDA. Berza Rosario takođe ukazuje na značajan pad izvoza pšenice iz Argentine.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica