Hrvatska ipak smanjila takse za kontrolu voća i povrća

Hrvatska ipak smanjila takse za kontrolu voća i povrća

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i smanjilo naknadu sa 2.000 na 90 kuna, odnosno sa 270 na 12 evra. “Carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i ističe da se visina tih taksa vraća na staro.

Hrvatska ipak smanjila takse - © Pixabay

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih novim hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa, javlja HRT.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (oko 12 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta, u Narodnim novinama.

“Sa susednim državama je dogovoreno da od petka nema trgovinskih blokada na granicama”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić potvrdio je da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku, ističući da je “carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom završen. Naveo je da se čuo sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem, koji ga je obavestio o vraćanju visina taksa na staro.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica