Grejanje na biomasu donelo uštede

Grejanje na biomasu donelo uštede

Na nedavno završenom skupu „Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?”, zaključeno je da su 4 škole u Pirotu koje su se grejale na biomasu, nakon prvog dela sezone ostvarili uštedu od 20 do 25 odsto. 

Sa skupa o korišćenju toplotne energije iz biomase za grejanje u javnim objektima - © GIZ

Skup je u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Nakon prvog dela grejne sezone, tokom koje su se četiri škole u Pirotu grejale na biomasu, procenjene su uštede od 20 do 25 odsto u isporuci i troškovima energije. Do kraja finansijske godine, kada ćemo moći da finalizujemo rezultate, očekujemo da će ušteda ostati u okviru tih procenata“, rekao je na skupu kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz cele Srbije, Bojan Ivković, eneregetski menadžer Grada Pirota.

Cilj skupa je da se realizacija projekata prelaska na biomasu za grejanje javnih objekata prikaže korak po korak, da bi druge opštine brže, jednostavnije i efikasnije sprovele svoje planove. Predstavnici lokalne samouprave sada mogu da vide rezultate i koriste iskustvo Pirota i Priboja, koji su pioniri u realizaciji ovakvih projekata i pravi primeri dobre prakse,” rekla je tim povodom Milica Vukadinović, stručni savetnik GIZ-ovog programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”.

U ovom trenutku postoji poreko 20 lokalnih samouprava u Srbiji koje su zainteresovane da realizuju projekte prelaska na biomasu u javnim objektima, u čemu im tehničku podršku pruža GIZ. Među njima su i opština Mionica i Despotovac.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica