Gde će završiti jeftiniji EVRODIZEL – u TRAKTORIMA ili u ,,nekim drugim” rezervoarima?

Gde će završiti jeftiniji EVRODIZEL – u TRAKTORIMA ili u ,,nekim drugim” rezervoarima?

28. januara ove godine ističe rok ne izmene Uredbi o ograničenju visina cena derivata nafte, kojim bi trebalo da se reši pitanje buduće prodaje evrodizela za poljoprivrednike po zaštićenoj ceni od 179 dinara za litar i ograničenju cene ovog goriva. Ukoliko se pak uredbe ne donesu, ostaviće se prostor za nenamensko korišćenje ovog vrlo skupog derivata od strane malih i srednjih preduzeća, taksista, ali i fizičkih lica.

Evrodizel povlašćena cena za poljoprivrednike

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) uputilo je predlog izmene ove uredbe Ministarstvu poljoprivrede, a u kome se ukazuje na problem koji je nastao zbog načina prodaje evrodizela po ovoj zaštićenoj ceni.

Reč je o tome da uredba ne ograničava količinu evrodizela koji po značajno nižoj ceni može da kupi poljoprivredno gazdinstvo, tako da od samog početka ovaj kanal prodaje preko benzinskih pumpi Naftne industrije Srbije nenamenski, suprotno uredbi, koriste i druge kategorije kupaca – auto-prevoznici, mala i srednja preduzeća, taksisti, fizička lica.

Iz ovih razloga se predlaže izmena uredbe, i to tako da se uvede evidencija kupovine goriva poljoprivrednih gazdinstava kada količina kupljenog evrodizela dostigne količinu na koju gazdinstvo može da ostvari pravo na refakciju akcize u toku godine. Gazdinstvo time ujedno iscrpi i pravo za kupovinu goriva po zaštićenoj ceno do 179 dinara (kada je maloprodajna cena veća).

Na ovaj način, ova gazdinstva će biti u potpunosti zaštićena od visokih cena goriva, jer će uz refakciju akcize obezbediti celokupu količinu goriva potrebnu za obradu zemlje u toku jedne godine, po ceni ne većoj od 129 dinara. Sa druge strane, ova mera će značajno smanjiti mogućnost šverca evrodizela od strane ostalih korisnika i time smanjiti potencijalnu štetu u republičkoj kasi, koja se puni od akciza na gorivo.

U dopisu se posebno naglašava da je u celom periodu važenja uredbe maloprodajna cena evrodizela bila veća od 179 dinara, tako da nijedna benzinska stanica nije mogla da ima konkurentnu ponudu onoj NIS-ovoj, koji je u skladu s uredbom morao da prodaje ovaj derivat.

To takođe znači da je svim ostalim trgovcima goriva veliki deo ovog tržišta bio praktično nedostupan, što nije korektno ako uzmemo u obzir to da Srbija zvanično ima otvoreno i konkurentno tržište derivata.

Izuzetno, u periodu od samo nekoliko nedelja tokom prošlog leta, kada je razlika između tržišne i zaštićene cene bila od pet od 10 dinara za litar, benzinske pumpe su mogle, na uštrb maloprodajne marže, da ponude poljoprivrednicima ovo gorivo po ceni od 179 dinara za litar.


Da podsetimo, od 1. januara ove godine zemljoradnici mogu da ostvare pravo na refakciju dela akciza za 100 litara evrodizela po hektaru obradivog zemljišta i najaviše za 100 hektara, što je prema normativu Ministarstva poljoprivrede dovoljno za obradu registrovanog zemljišta u toku jedne godine.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica