Formirano je 311 poljoprivrednih zadruga!

Formirano je 311 poljoprivrednih zadruga!

Ministar zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, izjavio je da je formirano 311 poljoprivrednih zadruga. Tom prilikom je naglasio da je time napravljen iskorak za opstanak sela.

Ovce rase Ile de France - © Nikola Stanić

On je u Kruševcu posle razgovora sa rukovodstvom grada o formiranju zadruga i o regionalnom razvoju rekao da je planirano da se u republičkom budžetu naredne godine izdvoji 25 miliona evra za razvoj zadrugarstva, četiri puta više nego ovo godine, prenosi Beta.

Koje su pogodnosti udruživanja – zadrugarstvo sve primamljivije

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) će, prema njegovim rečima, napraviti mapu regiona a biće definisana i strategija ravnomernog regionalnog razvoja.

„Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva i oformimo što više specijalizovanih poljoprivrednih zadruga kako bi postale robni proizvođači i odolele izazovima tržišta, a isključili prekupce u prodaji robe”, kazao je Krkobabić.

Ukazao je da Srbija treba da podstiče razvoj stočarstva jer je potpisan ugovor sa Kinom o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa.

„Sada se izvozi samo 300 tona junećeg mesa a u vreme SFRJ izvozilo se 100 puta više, rekao je ministar.

Koje rase goveda su pogodne za tov


On je obišao zemljoradničku zadrugu Euro duo kalem u selu Lazarevac kojoj je iz budžeta dat podsticaj za rad od 11 miliona dinara.

„Došli smo da vidimo kako je zadruga utrošila novac i da li je lokalni budžet spreman da prepozna značaj udruživanja poljoprivrednih gazdinstava u zadruge”, rekao je Krkobabić.

Istakao je da očekuje da hladnjača zadruge u Lazarevcu bude centar za otkup i preradu druge klase voća koja se teže prodaje.


Bez hladnjača nema efikasnog zadrugarstva - © Pixabay

„Proizvodi od voća moraju da se zaštite, da uđu u trgovačke mreže i izvoze”, kazao je ministar.


Koja je idealna temperatura za čuvanje plodova jagode?

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Marko Milojević rekao je da su akcije pomoći zadrugama i opstanku sela od nemerljivog značaja.

„Ovako dobrim programima pokušavamo da vratimo veru u zadrugarstvo pa ćemo razmotriti mogućnost izdvajanja sredstava i iz gradskog budžeta za pomoć zadrugama”, rekao je on.

Predsedik Odobra SANU za selo Dragan Škorić je rekao da će izgradnja hladnjače u zemljoradničkoj zadruzi promeniti sliku tog kraja.

„Sada treba uključiti stručnjake da preporuče koja bi vrsta prerade bila najbolja kako bi proizvodi stizali do trgovina i inostranih kupaca”, kazao je Škorić.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica