Festival sireva Balkana 13. i 14. oktobra u Domu omladine Beograda

Festival sireva Balkana 13. i 14. oktobra u Domu omladine Beograda

I ove godine, posetioce Festivala sireva Balkana čeka degustacija i edukacija. Glasovi publike odlučiće najbolji sir na festivalu.

Sir © Agromedia

Balkan Cheese Festival“, osma po redu izložba autohtonih sireva Balkana biće održana tokom vikenda 13. i 14. oktobra u prostoru Doma omladine Beograda, partnera ove manifestacije.

Posetioci će moći da probaju retke i neobične vrste stotine sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Hrvatske, uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima kao i poslasticama sa sirom, a na ovom festivalu će po prvi put biti predstavljen i kozji sir u irskom Guiness pivu.

Vrlo neobičan, a kvalitetan – Kozji sir sa hrastovom korom

Zemlja gost ovog festivala je Holandija, zemlja poznata po proizvodnji sireva, koja će imati i svoje predstavljanje na samom događaju. Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ biće od 10 do 20 časova u subotu i nedelju. Ceremonija otvaranja je u subotu u 11 časova.

Cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara (uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima izlagača). Ulaznice će biti dostupne na biletarnici Eventima u Domu omladine Beograda. Na festivalu će biti održane prezentacije pravljenja mladog kačkavalja čuvene Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota, kao i predavanja:

Subota, 13. oktobar:

12:30 časova: Holandska tradicija: proizvodnja sireva na farmama


14 časova: Istorijat sirarstva i vrste sireva Holandije

Sir sa aronijom – specijalitet domaćinstva Janin raj

Nedelja, 14. oktobar:


16 časova: Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije

Svečana dodela nagrada za najbolje sireve po glasovima publike, najlepši štand i najlepši tanjir sireva biće održana u nedelju, 14. oktobra u 19 časova.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica