Evropska unija na Sajmu opravdala ulogu partnera!

Evropska unija na Sajmu opravdala ulogu partnera!

Ove godine partner 91. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu je Evropska unija. Ovu ulogu su u Evropskoj uniji shvatili ozbiljno i pripremili niz događaja koji se održavaju svakoga dana. Razgovarali smo sa članovima delegacije i saznali na koji način su se pripremili za Sajam i na šta su stavili poseban akcenat.

Kako nam je objasnila Aleksandra Bučko iz EU INFO POINT-a, tema ovogodišnjeg Sajma je održiva poljoprivreda, koja je veoma značajna za EU. Upravo iz tog razloga delegacija iz Evropske unije je na njihovom punktu održala mnogobrojne panele na ovu temu. Radi se o preko 40 događaja u EU paviljonu tokom Sajma koji su predloženi od strane predstavnika mnogobrojih zemalja članica.

Kako Aleksandra navodi, cela poljoprivreda se na globalnom novou okreće održivosti, ali i modernizaciji. Pored paviljona u kome se održavaju paneli na ove važne teme, važan vid predstavljanja Evropske unije na ovom Sajmu je i ,,EU kuhinja”.

Kako nam je Bučko objasnila, reč je o jednoj interaktivnoj kuhinji u kojoj različite zemlje članice Evropske unije predstavljaju jela koja su karakteristična za njihovo podneblje.

Evropska unija

Veliku pažnju posetilaca privukla je češka kuhinja, pa su mnogi bili vrlo raspoloženi da probaju prašku šunku, uz krastavčiće, ren i neizostavno češko pivo.

Tomaž Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, objasnio nam je da je izbor pao na prašku šunku zato što je naširoko poznata, a i laka je za serviranje na sajamskom štandu. Sa druge strane, ambasador u Srbiji veoma rado uživa u jelima sa roštilja, jagnjetini ispod sača, ali i specijalitetima kao što su škembići i creva na žaru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica