Državni pčelarski sajam: Biće proglašene najbolje inovacije u ovoj oblasti

Državni pčelarski sajam: Biće proglašene najbolje inovacije u ovoj oblasti

U hali 2 Beogradskog sajma 9. i 10. februara 2019. godine održaće se XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Za vreme trajanja sajma planirana je panel diskusija, međunarodni stručni seminar, ali i predstavljanje i proglašenje najboljih inovacija u oblasti pčelarstva.

 

 
Panel diskusija pod nazivom „Kako da srpski med postane svetski maloprodajni brend“, planirana je za subotu, 9. februar. Kako je navedeno na sajtu SPOS-a, ovo pitanje vredno desetine miliona dolara, postaće ključno pitanje za pčelare SPOS-a, nakon završetka Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med doo“. Svaki procenat povećanja prodaje meda u malim pakovanjima, a ne u buradima, kao što je to sada najčešće slučaj, donosiće pčelarima značajne dodatne prihode. Naročito je bitno da se taj med plasira u svetske maloprodajne lance bez posrednika, što nije nimalo lako.

PROČITAJ JOŠ:

> Preradom do slatke zarade: Med sa suvim voćem ili semenom koprive

> Pčelari upozoravaju: Ostaćemo bez pravog livadskog meda

Za subotu na XI Državnom pčelarskom sajmu planiran je i međunarodni stručni seminar pod nazivom „Pčele ne umiru od zime“. Predavač na seminaru biće dr sc. Wolfgang Ritter, nemački biolog i melitolog, stručnjak za zdravlje pčela, autor nekoliko knjiga i više od 600 naučnih članaka, ali i pčelar praktičar sa preko 40 godina iskustva u pčelarenju.

Ulaz za kupce pčelinjih proizvoda besplatan - ©Agromedia

Za nedelju, 10. februar, planiran je takmičarski deo koji podrazumeva predstavljanje inovacija. Kritereijumi za ocenjivanje inovacija biće jednostavnost primene u praksi i unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom, a sve inovacije mogu se prijaviti i doneti na sajam najkasnije do nedelje 10. februara 2019. godine, do 9 sati.


Sve detalje uslova za izlaganje na sajmu i prijavljivanja inovacija za takmičarski deo, možete pronaći na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a. Obavezno je poneti ID karticu SPOS-a koja je besplatna ulaznica, pod uslovom da ste član SPOS-a za 2019. godinu, kako bi vam ID kartica bila aktivna. Za pčelare koji nisu članovi SPOS-a ulaznica košta 350 dinara.

Radno vreme na Sajmu pčelarstva u subotu 9. februara jeste od 9 do 18 sati, a u nedelju 10. februara, od 9 do 16 sati.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica