Država najavljuje besplatan zakup dela napuštenih državnih parcela

Država najavljuje besplatan zakup dela napuštenih državnih parcela

Na Geoportalu Uprave za poljoprivredno zemljište uskoro će biti evidentirane napuštene državne parcele u 13 lokalnih samouprava u Srbiji.

Prema najavama, deo ovog zemljišta će, ukoliko se ispune zakonski uslovi, biti ponuđen poljoprivrednicima po privilegovanoj početnoj ceni od nula dinara, nakon što budu provereni imovinsko-pravni odnosni.

Ministarstvo poljoprivrede identifikovalo je napuštena državna zemljišta ukupne površine 948 hektara, i to na teritoriji: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Lučana, Iriga, Vršca (Veliko Središte) i Niša (Medijana).

„Nismo samo utvrđivali da li se zemljište koristi već smo hteli da sagledamo koji su razlozi za to. Cilj je da nađemo model da se to državno zemljište stavi u funkciji“, rekao je za Politiku Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Jedan deo će se staviti u poljoprivrednu funkciju, dok neki delovi koji nisu za tu namenu mogu biti pošumnjeni.

Prema podacima iz avgusta 2020, u poslednje tri godine 5.255 hektara zaparložene zemlje dato je poljoprivrednicima na korišćenje bez naknade u periodu do pet godina. Uz obavezu da je u tom periodu privedu nameni, odnosno da je raščiste, što uglavnom zahteva velike investicije.

Posle toga, korisnik može da dobije i produženje ugovora, na dodatnih 20 godina, ali pod određenim uslovom. Ako su površine veće od 10 hektara neophodno je da investira u podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze. Ako su manje nema takve obaveze, može da ga koristi za bilo koji vid poljoprivredne proizvodnje.

Nula dinara je početna cena na javnoj licitaciji. Drugi privilegovan uslov je to što može svako gazdinstvo da se javi, bez obzira na to gde je registrovano i koliko godina je aktivno, što su uslovi za regularni zakup državnog zemljišta” – ističe Lakić.


Prema njegovim rečima u januaru će biti poznato više detalja i na kojim lokalnim samoupravama će se sprovesti. Prošle godine su napravili pilot-projekat za četiri opštine na kojima je 50 hektara dato u zakup, uglavnom za podizanje voćnjaka.

Izvor: E-kapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica