Domaće izvozimo, a jedemo tuđe

Domaće izvozimo, a jedemo tuđe

Srbija spada među najveće izvoznike breskvi i nektarina u regionu i zauzima 11. mesto u svetu, dok smo prošle godine uvezli breskve u vrednosti od 9,2 miliona evra, prenosi Politika.

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, u poslednjih 10 godina došlo je do uvećanja izvoza domaćih breskvi za tačno 10 puta, na oko 36 miliona evra 2017. godine i to prvenstveno zbog otvaranja ruskog tržišta.

Prema rečima ekonomskog analitičara, Miroslava Zdravković, od ukupne vrednosti izvoza ovog voća čak 95,6 odsto je završilo u Rusiji, a manje količine izvezli smo u Crnu Goru, BiH i Belorusiju, prenosi Politika.

Na ruskom tržištu trenutno nam je najveći konkurent Turska koja dobro iskorišćava ukidanje ruskih sankcija na izvoz određenih vrsta povrća i voća. Prošle godine Turska je sa rastom izvoza 23,2 na 61,8 mil EUR pretekla Srbiju.

Iza impresivnih podataka o uspehu domaćih voćara krije se i činjenica da je u istom periodu uvoz breskvi i nektarina u Srbiju uvećan čak 27 puta. Prema zapažanjima Miroslava Zdravkovića, naročito brzo je rastao u prethodne tri godine, sa 1,4 mil EUR u 2014. na 9,2 mil EUR u 2017.

Izvor:  Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica