Cena pšenice izuzetno niska za ovogodišnji rod – Ratari organizuju protest

Cena pšenice izuzetno niska za ovogodišnji rod – Ratari organizuju protest

Članovi udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca, koje je deo Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, organizovaće u petak 28. juna 2019. godine protest povodom najave niske otkupne cene pšenice.

Niska cena pšenice - © Pixabay

Ovaj skup biće ujedno i najava protesta koje će Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije organizovati u opštinama i gradovima širom Srbije, ukoliko se u najkraćem roku ne nađe rešenje za cenu pšenice.

Tražimo da minimalna cena pšenice za rod 2019. bude 22 dinara/kg + PDV. Poznato je da je cena pšenice rod 2019. na berzi 24 dinara + PDV. Po našoj kalkulaciji, proizvođačka cena koštanja pšenice je 23,30 dinara/kg sa prinosom od 4.500 kg/h, ali je malo verovatno da će biti ostvaren toliki prinos, ukoliko znamo sa kakvim problemima su se suočavali poljoprivredni proizvođači koji uzgajaju ovu kulturu od setve da sada.

Tražimo da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otkup pšenice pre početka žetve i da nam omogući da putem robnih rezervi možemo da uzimamo veštačko đubrivo u razmeni za pšenicu i kukuruz.

Takođe, zahtevamo da se nastavi istraga protiv monopolista, kvartelskog ponašanja i dogovaranja cene koja je pokrenuta protiv prerađivanja i otkupljivača.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica