Bosni i Hercegovini preti nestašica povrća ove zime

Bosni i Hercegovini preti nestašica povrća ove zime

Loš kvalitet i slab rod povrća u Bosni i Hercegovini izazvaće nestašicu tokom zime, kažu proizvođači.

Povrće ©Pixabay

Zimskih zaliha povrća, ako je suditi po prinosu i kvalitetu, gotovo da neće ni biti, a i ono povrće koje dočeka zimu, moglo bi biti vrtoglavo skupo, saglasni su proizvođači u BiH.

Poljoprivrednicima je, osim kukuruza, ove godine sve podbacilo, a mnogo povrća, naročito krompira i luka, odmah trune i neće ga biti moguće sačuvati za snežne dane.

Prinosi luka su sigurno 55 odsto manji, krompira 40 odsto, međutim to nije najgore, jer ih je uhvatila i plamenjača i javlja se trulež pa neće moći ostati za zimu. Prodaju se odmah po niskoj ceni“, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Dodaje da će u zimskom periodu rasti cena krompira, a posebno do proleća, kada je moguće da ga neće ni biti.

Manje je i zasađeno, a kišna godina uticala je na razvoj plamenjače i to je izazvalo trulež i na luku i na krompiru. Proizvođači krompira iz Glamoča su mi rekli da već po vađenju imaju velike probleme i krompir im trune, te će imati velike posledice“, kaže Mastalo za “Nezavisne”.

Veleprodajna cena krompira je trenutno 0,30-0,40 KM po kilogramu, a pretpostavlja se da će cena nadalje rasti i od januara do marta krompir će dostići cenu koja se neće svideti kupcima.

Luk je takođe lošeg kvaliteta, sitan je i trune, i većina proizvođača ga odmah prodaje pa će malo ko moći da ga ostavlja u skladišta“, kaže Mastalo.


Dodaje da je s kupusarkama takođe loša situacija, jer su kupus napale razne bolesti.

Varaždinac je negdje potpuno požuteo, pa neće biti šta seći. Procene su da neće biti ni kupusa kojeg obično imamo mnogo“, kaže Mastalo i dodaje da će mu biti visoka cena, a dosta će se pokrivati uvozom zbog nedostatka domaćeg.

Budući da je i u Srbiji ista situacija i prinosi manji za 40 odsto, a kvalitet povrća loš, zimnica će, kako kaže Mastalo, ove godine biti skupa.


Saveti za čuvanje povrća preko zime se prenose s kolena na koleno.

Slična situacija je i u Federaciji BiH, a Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, rekao je za “Nezavisne” da i ono povrća što ima trune, te da 60-70 odsto krompira i luka neće biti za upotrebu.


Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da se ove godine poljoprivrednici bore s nepogodama i sigurno će biti smanjeni prinosi uz povećane troškove rada.

“Osim luka i krompira, koji trune, karfiol je jako pogođen i malo karfiola će se moći iskoristiti, a on će biti diskutabilnog kvaliteta. Rani kupus je takođe na više lokacija stradao, a videćemo šta će biti sa zimskim, koji nam je zapravo i najpotrebniji”, kaže Marinković.

Dodaje da su poljoprivrednici imali jednu vrlo nerentabilnu godinu iza sebe kada su u pitanju povrtarske kulture.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica