Besplatno đubrivo kao pomoć malinarima

Besplatno đubrivo kao pomoć malinarima

Bespovratna pomoć u vidu 280 tona đubriva stigla u Užice. Ova pomoć je namenjena malinarima koji su imali dve izuzetno teške sezone.

Maline © Pixabay

Grad Užice je dobio bespovratnu pomoć od Vlade Republike Srbije u vidu 280 tona azotnog đubriva za poljoprivredne proizvođače koji imaju zasade malina na teritoriji grada Užica, saopšteno je na sajtu grada. Obaveza lokalne samouprave je da obezbedi prevoz i distribuciju đubriva.

„Maksimalno do 500 kg azotnog đubriva će se podeliti po poljoprivrednom gazdinstvu, do 1 hektara po zasadu maline. To znači da jedno poljoprivredno gazdinstvo bez obzira koju površinu ima pod zasadom maline maksimalno može dobiti 500 kilograma azotnog đubriva. Ukoliko je zasad manji od jednog hektara proporcionalno svojim parcelama proizvođači će dobiti određenu količina đubriva. O načinu distribucije azotnog đubriva poljoprivredni proizvođači će biti naknadno obavešteni“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Proizvodnja organske maline – Obratite pažnju na agrotehničke mere

„Procena je da na teritoriji grada Užica ima negde oko 600 hektara pod zasadom maline, ukoliko se u prvom krugu ne podeli predviđeno đubrivo raspisaće se drugi krug ili će se na Savetu za poljoprivredu doneti odluka da se đubrivo preusmeri na ona područja koja su ove godine bila pogođena gradom“, dodao je Nešić.

Prijave se mogu podnositi od ponedeljka 22. oktobra do petka 26. oktobra u mesnoj kancelariji na čijoj teritoriji se nalazi gazdinstvo. Potrebno je da podnosilac prijave dostavi popunjen obrazac za dodelu sredstava u oblasti voćarstva, fotokopiju potvrde o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i fotokopiju izvoda biljne strukture na osnovu koje će se utvrditi površina koja se nalazi pod malinom.

Ovo je oborilo cenun domaće maline

„Mi smo se obratili Udruženju poljoprivrednih proizvođača Užica za podršku u realizaciji i distribuciji celokupne pomoći, kako bi ova pomoć koju je Vlada obezbedila, stigla i do onih kojima je to potrebno. Ovo je prvo konkretno obećanje, nismo hteli ni da žurimo, jer je azotno đubrivo potrebno na proleće kao i da ne napravimo neku grešku u celom ovom procesu zbog koje bi kasnije imali određene probleme u samoj realizaciji“, istakao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.


Predsednica udruženja poljoprivrednih proizvođača Slađana Stanković istakla je da ova pomoć možda ne znači mnogo ali da je svakako dobro došla poljoprivrednim gazdinstvima, samim tim što su pretrpeli loše dve godine u proizvodnji maline kao i u ceni.

Malina - © Pixabay

„Želim da zamolim poljoprivredne proizvođače da ovaj poziv shvate ozbiljno i svi koji imaju potrebe za mineralnim đubrivom se prijave. Takođe poljoprivredni proizvođači koji su upisivali đubrivo u martu mesecu u Mesnoj zajednici Karan gde su plaćali po 400 dinara, a prijavu vršili preko asocijacije kako bi dobili đubrivo koje je obezbedilo Ministarstvo, to isto sada moraju uraditi, ali u državnoj instituciji, u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Užica, regularnim putem jer to što su se do sada upisivali i uplatili novac im ne znači ništa. Mi ćemo kao Udruženje pružiti svu podršku Gradu Užicu kako na mestima gde đubrivo bude lagerovano tako i u pomoći dostavljanju spiskova da se posao obavi što uspešnije. Nakon utvrđivanja liste korisnika, izvršiće se podela mineralnog đubriva“, navela je Slađana Stanković.


Zimsko pripremanje maline polke

Pravo na dodelu mineralnog đubriva može ostvariti fizičko lice koje je nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, sa aktivnim statusom u 2018. godini.


Ukupna vrednost dodeljenog đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport đubriva do poljoprivrednih proizvođača, koji finansira grada je oko milion dinara. Grad Užice je jedan od 25 gradova koji je dobio pomoć Ministarstva poljoprivrede za malinare shodno upućenom zahtevu.

Izvor: Glas zapaadne Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica