Belo perje letelo na sve strane u Mokrinu – Održano 31. nadmetanje gusana

Belo perje letelo na sve strane u Mokrinu – Održano 31. nadmetanje gusana

Proteklog vikenda održano je 31. Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana, koje je u Mokrinu nadomak Kikinde okupilo stotine posetilaca. U kvalifikacijama koje su trajale nekoliko meseci učestvovalo je 108 gusana, ali je u finalnoj borbi pobedu odneo Rodac, gusan star tri godine, vlasnika Aleksandra Adamova.
 

Gusani u žaru borbe - © Foto: Danijela Jankov

 

Presrećan sam i veoma uzbuđen zbog pobede Rodca. Njegovo poreklo je iz Melenaca, a ime je dobio zato što se kreće kao roda“, ističe Aleksandar.

Usred Mokrina belo perje letelo je na sve strane, a Rodac je za jedanaest minuta savladao svog protivnika, iskusnijeg Margitaresa, vlasnika Milorada Ristića.
 

Aleksandar Adamov, vlasnik gusana šampiona - © Foto: Danijela Jankov

Da bi gusan bio pobednik na ovakvom takmičenju, bitno je da ima dobar život, zdravu hranu, vežbe i da pored sebe ima gusku. Rodac ima svoju gusku i morali smo je dovesti na takmičenje iako je povredila nogu“, kaže vlasnik gusana šampiona.

 

Gusani - © Foto: Danijela Jankov


Adamovu je ovo četvrti pehar sa mokrinske manifestacije, a prethodna tri osvojio je sedamnaestogodišnji Acika, koji je ove godine proglašen za najstarijeg gusana u selu. Titulu najtežeg gusana, koji ima 11 kilograma, odneo je „gusak“ koji se nalazi u vlasništvu Stefana i Branislava Đomparina.
 

Da bi gusan bio pobednik na ovakvom takmičenju, bitno je da ima dobar život, zdravu hranu, vežbe i da pored sebe ima gusku.


U Mokrinu je takođe izabrana i najteža i najstarija guska. Ovogodišnja najveća guska je Stesa, koja živi u dvorištu Savice Grujića, a najstarija Četkica ima čak 20 godina i u vlasništvu je Dragana Barbata.

Ove godine dodatni podsticaji za poljoprivrednike u Kikindi


Ove pernate životinje se takmiče u tri starosne kategorije. Među dvogodišnjacima najuspešniji je bio Kočiz Ognjena Dumitrova, dok je u kategoriji jednogodišnjaka pobedu odneo gusan Odabrani Slobodana Krišana.
 

31. Gusanijada u Mokrinu - © Foto: Danijela Jankov

Organizatori i osnivači „Gusanijade“ su Mesna zajednica Mokrin i Udruženje guščara „Belo pero“.

Sa osnovnim ciljem razvoja guščarstva i očuvanja vekovne tradicije, poslednjih godina urađena je preregistracija udruženja koja se bave ovom delatnošću“, ističe Živica Terzić iz UG „Belo pero“.
 

Živica Terzić iz UG


Za Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu, pobedničko jaje birano 3 meseca!


Više od tri decenije, ova manifestacija se održava krajem februara u Mokrinu na severu Banata. Borbe gusana su sasvim prirodna i redovna pojava u njihovom svakodnevnom životu i ovo takmičenje je prilika da „pobednik“ osvoji naklonost i simpatije ženskog dela guščje populacije.

Foto: Danijela Jankov

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica