Belgijsko plavo goveče prvi put na Sajmu poljoprivrede u Novom sadu

Belgijsko plavo goveče prvi put na Sajmu poljoprivrede u Novom sadu

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održaće se za manje od mesec dana i već 85 godina je vrhunski reprezent ovog grada, Vojvodine i Srbije.

85. Međunarodni poljoprivredni sajam - © Novosadski sajam

Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to, promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mere se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma.

Za nastup na Sajmu poljoprivrede prijavile su se firme i kompanije koje dolaze iz 28 zemalja. U odnosu na prethodnu godinu biće značajno više firmi iz Turske, Ukrajine i Italije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne. Pored navedenih ponudu će promovisati i firme iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Indije, Izraela, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švajcarske.

Na Sajmu će biti prisutna i resorna ministarstva, Pokrajinska vlada, kao i privredne komore Srbije i Vojvodine, Grad Novi Sad, Grad Beograd.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i dalje lider u regionu

Sve banke koje posluju na teritoriji naše zemlje i imaju ponudu za poljoprivrednike u maju mesecu će se naći na Novosadskom sajmu, a neće izostati ni lizing kompanije, ni osiguravajuće kuće.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu - © Agromedia


Nacionalna izložba stoke organizuje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i prezentovaće najbolje primerke iz domaćeg uzgoja. U Saradnji sa Ministarstvom će, sada na novoj i većoj lokaciji, u Hali 6, biti održane i izložbe organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom georafskog porekla, a biće predstavljene i srpske kraft pivare.

Dobar odziv stočara za nastup na poljoprivrednom sajmu

Izložba stoke na Sajmu poljoprivrede predstavlja jedan od najvažnijih i najinteresantnijih segmenata, od početka održavanja sajma.

Pred jubilarni, 85. međunarodni poljoprivredni sajam, stočari su veoma zainteresani da predstave goveda, konje, koze, ovce, svinje i živinu. Do sada je prijavljeno više od 1.600 živih eksponata. Izložba na Novosadskom sajmu poznata je po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru primeraka koji će biti klasirani i izloženi, a oni najbolji i nagrađeni laskavim priznanjima i titulama Novosadskog sajma za kvalitet. Sva prijavljena grla prolaze i veterinarske kontrole, a potom će se znati tačan broj onih koja će biti predstavljena na Poljoprivrednom sajmu. Ove godine posetioci će prvi put na Novosadskom sajmu imati priliku da vide belgijsko plavo goveče.


Vesti – 83. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Priprema se bogat program, predviđen je Dan stočara, tradicionalni defile stoke na Manježu i aukcija najboljih primeraka domaćeg genofonda. Ni ove godine neće izostati Izložba sitnih životinja. Na Manježu su planirana i konjička takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega.


Stoka - © Agromedia

Na Izložbi poljoprivredne mehanizacije, uz članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i firme koje posluju u Srbiji, mašine i opremu predstaviće i švajcarske, nemačke, italijanske, turske, rumunske, ukrajinske i slovenačke kompanije.

U 2018. godini obeležava se i 130 godina ocenjivanja kvaliteta

Nauka i poljoprivreda

Značaj Međunarodnom poljoprivrednom sajmu daju i brojne kongresne aktivnosti koje se organizuju u saradnji sa izlagačima i stručnom javnošću.

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru, u Kongresnom centru „Master“, u stopu će pratiti događaje na izložbenim prostorima 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Vesti – 82. Novosadski sajam poljoprivrede

Posećenost sajma prethodnih godina - © Agromedia

Tradicionalno se u Kongresnom centru u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom preduzetničkom mrežom organizuju AgroB2B susreti, a prijavljivanje je u toku.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika koje okuplja i zastupa interese mlаdih ljudi koji se bave ili žele da se bave poljoprivredom, takođe će organizovati stručni skup u Kongresnom centru.

Tokom Poljoprivrednog sajma biće održan i Prolećni festival vina na kojem će 18. i 19. maja oko 100 izlagača promovisati najbolja, najlepša i najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Posebna čast najuspešnijima na ocenjivanju kvaliteta biće ukazana na Večeri šampiona. Događaje tokom sedam dana Poljoprivrednog sajma organizuju i Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma – Generali Osiguranje Srbija i Žita Srbije – Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica. U planu su i brojne korporativne prezentacije.

Mehanizacija - © Agromedia

Nagradna igra za sve posetioce

U Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama pripremljena su dva traktora. Darodavac traktora „belarus 622“ i roto freze „hisarlar“ je Agropanonka, a traktora „john deere 5045 d“ firma Kite DOO. Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju 600 dinara. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne poste, u grupama većim od 15 osoba, cena je 400 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina.

U godini u kojoj Novosadski sajam obeležava devet i po decenija postojanja, Međunarodni poljoprivredni sajam se organizuje 85. put i biće održan od utorka, 15. do ponedeljka, 21. maja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica