Saveti stručnjaka: Kako zaštiti stoku od zime

Saveti stručnjaka: Kako zaštiti stoku od zime

Zima bez snega i visoke temperature sa čestim oscilacijama imaju veliki uticaj na domaće životinje. Koje su česte bolesti domaćih životinja u ovom periodu, koje su preventivne mere, i koje vrste životinja su najpodložnije infekcijama rekao nam je doktor veterinarskih nauka Aleksandar Drljačić.

Česte temperaturne oscilacije utiču kako na zdravlje čoveka, tako i životinja.

“Životinja nije u stanju da se akomodira na ove nagle promene vremena, posledica toga je da dolazi do promene zdravstvenog stanja, pre svega sistema za disanje. Svinje su podložnije delovanju raznih virusa i bakterija koje napadaju te organe”, rekao je doktor Aleksandar Drljačić.

Kako bi se sprečila zaraza životinja, neophodno je da uzgajivači prate temperaturne promene i na taj način regulišu zoohigijenske uslove u objektima. Osnovna mera je vakcinacija.

“Ukoliko grla nisu vakcinisana, neophodno je da se odmah preduzmu preventivne mere, da se vodi računa o ishrani i da se sprovede vakcinacija protiv respiratornih infekcija. Svaka životninja kada se preseljava u novi objekat doživljava transportni stres, pored toga seli se u drugi sistem sa drugačijim mikroorganizmima i biva podložnija infekcijama i imunološkom padu”, kaže za naš portal doktor Aleksandar Drljačić.

Kroz hranu i vodu se unose antioksidansi i vitamini koji smanjuju mogućnost zaraze i jačaju imuni sistem, pored toga važno je pametno formirati grupe.

“Kada se donose životinje u objekat, poželjno je da se formiraju grupe, na osnovu starosti i težine. Dalje, trebalo bi voditi računa o broju grla u grupi, pa samim tim i o količini hrane, koja je poželjno da energetski bude bogatija lako svarljivim proteinima. Takodje, da se putem hrane i vode, između ostalih, daju i vitamini koji sprečavaju pojavu stresa, pre svega to je vitamin E“, savetuje Dr Drljačić.

Razmišljajte na vreme o zdravlju svojih životinja, preventiva je pola zdravlja.

Sagovornik: Dr Aleksandar Drljačić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica