804 miliona za razvoj zadrugarstva!

804 miliona za razvoj zadrugarstva!

Za godinu dana osnovano je više od 300 novih zadruga u Srbiji i time je počeo da se sprovodi plan SANU-a koji podrazumeva osnivanje 500 zadruga u 500  sela radi oživljavanja ruralnih područja. Podsticaji u iznosu od 804 miliona dinara za 74 zadruge koje su se prijavile na konkurs.

Zadrugarstvo se razvija © Agromedia


Ministar bez portfelјa
zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je juče da su 73 zadruge u Srbiji dobile 804 miliona dinara za dalje unapredjenje proizvodnje, što će uticati na oko 4.600 poljoprivrednika, zaposlenih i njihovih porodica.

Tokom potpisivanja ugovora o dodeli tih sredstava, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i zadrugari, Krkobabić je rekao da je to istorijski dan, da će država nastaviti da se bavi obnovom zadrugarstva u Srbiji.

Kako se osnivaju i posluju zemljoradničke zadruge

“Za godinu i po dana koliko sprovodimo ovaj projekat, otvoreno je 319 novih zadruga. Dve trećine se nije javilo na konkurs (za finansijsku asistenciju)”, rekao je Krkobabić što, po njegovim rečima, znači da sama sredstva nisu bila motiv.

On je dodao da su do sada osnovane zadruge bile inicijalna kapisla za oživljavanje sela, što je bio prioritet Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), čija je ideja 2011. godine i bila da se za dve godine otvori 500 zadruga u 500 sela.

“Srbija nije prepoznavala (važnost) sela i rubnih područja. Šaljem apel da se na ovome napredak ne zaustavi, već da selo udje i u Ustav i u državne strateške dokumente, rekao je Krkobabić.


Koje su pogodnosti udruživanja – Zadrugarstvo sve primamljivije

Ocenio je da je važno što je 21 zadruga dobila sredstva za više faze prerade proizvoda, kao i da su do sada osnovane tri složene zadruge, kojima je dodeljeno po 500.000 evra.

“Ključ zadrugarstva je u poverenju… Svaku dobru ideju i projekat ćemo podržati. Prva od dve složene zadruge kojima su dodeljena sredstva je pionirski projekat koji će pokušati da reši decenijski problem malinara u Srbiji, a druga će omogućiti voćarima iz Slankamena da svoje proizvode prerade i izvezu”, izjavio je Krkobabić.


Ratarska proizvodnja - © Pixabay

Predsednik odbora SANU za selo Dragan Škorić je izjavio da je cilj celokupnog projekta da srpska poljoprivreda postane konkurentna na svetskom tržištu, i da se nada da će u predstojećim godinama složene zadruge početi da se usložnjavaju u korporacije, kako bi postale deo globalnog sistema za proizvodnju hrane.


“Zadruge će probuditi 73 sela i postaće nosioci njihovog razvoja. Trudićemo se da angažujemo naučnike i stručnjake, jer bi njihovo znanje zlata vredelo za oporavak srpskih sela. Treba da aktiviramo resurse, poput zemljišta, koja su bolja od većine država u Evropi”, kazao je Škorić i pozvao na osnivanje istraživačkih centara koji bi pomogli pojedinačnim poljoprivrednicima ili zadrugama.

Predsednik zadružnog saveza Srbije objavio knjigu

Predsednik Zadružnog saveza Nikola Mihailović je zahvalio nadležnom ministarstvu i svima koji se bave sprovodjenjem projekta, a predsednik Zadružnog saveza Vojvodine rekao je da mediji danas više ne pišu “samo o uspehu sportista, nego i o uspehu zadruga.

Na skupu je najavljeno da će projekat biti nastavljen u narednim godinama.

Ove godine je zahtev za sredstva podnelo 207 zadruga, a najveći broj zadruga kojima su dodeljena sredstva se bave stočarstvom (14), ratarstvom (12). Sredstva su dodeljena i zadrugama koje se bave voćarstvom i pčelarstvom i koje se nalaze u pet upravnih okruga južne Srbije.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica