15. Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu

15. Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu

Izložba poljoprivredne mehanizacije, domaćih životinja i tradicionalnih zanatskih proizvoda– privukla je i ove godine brojne posetioce na 15. Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu.

Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu prostire se u sajamskoj hali na 1600m2, kao i na spoljašnjem delu sajma na preko 4000 m2. Predstavlja manifestaciju koja je pravi spoj tradicije i biznisa

U hali poljoprivrednog sajma širio se miris domaćih kiflica i svežeg ajvara. A u tom ambijentu svoje mesto pronašla je i Svetlana Milivojević. Iako je odavno u penziji, iz ljubavi se bavi štrikanjem i vezom i prodaje svoj ručni rad.

Ručni rad Svetlane Milivojević - © Agromedia

Za jednu haljinicu mi je potrebno nedelju dana, prodajem je za 5000 dinara, to se ne isplati, ali ja radim iz ljubavi“, rekla je Svetlana, a u tom trenutku ukrašenom štandu prišla je Jasmina Terzić sa dvogodišnjom unukom Nikoletom,

Došli smo da vidimo narodnu nošnju jer se trudimo da čuvamo srpsku i šumadijsku tradiciju. Kupićemo keceljicu, godinama pratim sve što ima na poljoprivrednom sajmu, kupujemo i med, dolazimo na izložbu životinja, to je za decu lepo da vide“, rekla je Terzićeva.

Sajam poljoprivrede u Kragujevcu - © Agromedia

Mnogi su poput nje došli samo da razgledaju, novca za nove poljoprivredne mašine malo ko je imao.

Ništa ne kupujemo, gledamo opremu za voćarstvo. Sve je skupo, jedino su cene poljoprivrednih proizvoda ove godine loše“, požalio se Stanko iz Mladenovca.


Šumadija sajam - © Agromedia

Jedan od posebno zapaženih bio je i štand Borovnica kluba, koji se prvi put predstavio na Šumadijskom sajmu poljoprivrede.

Borovnica klub nudi najkvalitetnije sadnice borovnice, imamo fantastičan supstrat za borovnicu, svako ko želi može da nas poseti, ovde se vide svi rezultati. Imamo i Mykorhizu koja pomaže značajno biljci u stresnim situacijama da bolje usvaja hranu, da ima manje potrebe za hranom , to je ono što možemo da ponudimo“, objasnio je Veselin Đorđević iz Borovnica kluba.


Direktna banka na sajmu poljoprivrede -  © Agromedia

Direktna banka je predstavila ponudu agro kredita.


Reč je o kreditima sa fiksnom kamatnom stopom koji se koriste za obrtna sredstva i usavršavanje poljoprivredne proizvodnje. Namenjeni su za razvoj stočarstva, ratarstva, vinogradarstva… Nominalna kamatna stopa je 0 odsto i fiksna je, otplata može biti prilagođena potrebama domaćinstva, može biti mesečna, tromesečna i šestomesečna. Uz minimalnu dokumentaciju naši krediti se odobravaju veoma brzo u maksimalnom iznosu od milion i dvesta hiljada dinara“, rekla je za Agromediju Slavica Mirković Dabić iz Direktne banke. 

Na 15. Šumadija sajmu poljoprivrede predstavilo se preko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva. To je znatno više u odnosu na prethodne godine što govori u prilog porastu interesovanja za poljoprivredu uopšte.

Sagovornici:

Mirjana Milenković, Šumadija sajam

Svetlana Milojević

Slavica Mirković Dabić, Direktna banka

Veselin Đorđević, Borovnica klub

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica