14. jesenja smotra agrara u Kragujevcu: spoj tradicije i savremenih tehnologija

14. jesenja smotra agrara u Kragujevcu: spoj tradicije i savremenih tehnologija

Prošle nedelje održana je još jedna najveća jesenja smotra agrara u našoj zemlji. Reč je o 14. po redu Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, koji već po tradiciji okuplja veliki broj ratara, stočara, voćara, pčelara, povrtara, stručnjake i predstavnike raznih kompanija, proizvođače zdrave i organske hrane, domaćine i domaćice iz cele Srbije, ali i iz okolnih zemalja.

Na ovogodišnjoj jesenjoj smotri agrara u Kragujevcu bilo je zastupljeno više od 100 izlagača i to iz svih oblasti poljoprivrede. Očekivano, najveću pažnju posetilaca privlačili su novi, savremeni, moćni traktori i druge mašine koje su poljoprivrednicima ovih dana potrebne za radove u polju. Zato smo i sami posetili štand generalnog sponzora Sajma, preduzeća „Jugometal“ iz Svilajnca.

Za Sajam poljoprivrede u Kragujevcu 2,85 miliona dinara

Traktori na sajmu - ©Agromedia 

Na štandu zlatnog sponzora Sajma, „Mehanizacije Trgomen“ iz Kraljeva, koja je inače generalni zastupnik kineske mehanizacije „Foton“ takođe smo zabeležili bogatu ponudu traktora i raznih mašina.

Traktor na sajmu - ©Agromedia 

Ipak, štand sa mehanizacijom koji je ubedljivo privukao najveću pažnju posetilaca bio je svojevrsni muzej mehanizacije koja se koristila u našim krajevima decenijama unazad. Naime, muški članovi porodice Nikolić iz sela Teferič kod Kragujevca bave se restauracijom starih traktora i mašina.

Poljoprivredni vremeplov


Neke među njima su, kaže naš sagovornik, na nepristupačnim terenima bolje i izdržljivije od novih modela. Zato nije retkost da i posle pola veka proizvodnje ovi traktori pronađu svog kupca.

Traktori na sajmu - ©Agromedia 


Uz kupovinu traktora i drugih poljoprivrednih mašina poljoprivrednike na sajmovina najčešće interesuje i osiguranje njihove imovine. Zato smo porazgovarali i sa predstavnicima kompanije „Dunav osiguranje“.

Ovčarske farme i štale u Šumadiji su u poslednjih nekoliko decenija napuštene i prazne. Ipak, izgleda da ovčarstvo i u ovom kraju Srbije polako oživljava svoju staru slavu. I to sa rasom romanovska ovca.


Zečevi na sajmu - ©Agromedia 


Ljubitelji zečeva, golubova, papagaja, kokošaka, gusaka, fazana i druge živine
na ovogodišnjem sajmu takođe su imali šta da vide i to zahvaljujući udruženju za zaštitu i odgoj sitnih životinja „Štiglić“ iz Kragujevca.

Seoska domaćinstva koja se bave proizvodnjom zdrave hrane i tradicionalnih specijaliteta takođe su imala priliku da se predstave na ovom sajmu. Mi smo razgovarali sa Vladankom Aleksić, domaćicom iz Guberevca kod Knića.

Rakije na sajmu - ©Agromedia 

Na 14 sajmu poljoprivrede u Kragujevcu dodeljene su i najgrade vlasnicima najkvalitetnijih grla goveda, konja, ovaca, koza, svinja i sitnih životinja, ali i proizvođačima najboljeg voća i to u nekoliko kategorija. Održana su brojna predavanja iz raznih oblasti poljoprivrede, a organizovan je i specijalan program Džokej kluba iz Kragujevca, takmičenje u preponskom jahanju, vožnja fijakerom i mogućnost jahanja konja za decu.

Sagovornici:
Mirjana Milenković, PR Šumadijskog sajma
Branislava Kepčija „Jugometal“
Dejan Jovanović, „Mehanizacija Trgomen“
Dejan Nikolić, poljoprivrednik iz Teferiča
Aleksandar Petronijević, „Dunav osiguranje“
Vojislav Đukanović, stočar iz Kragujevca
Dalibor Portić, podpredsednik Udruženja „Štiglić“
Vladanka Aleksić, domaćica iz Guberevca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica