Soja i kukuruz poskupeli – U Argentini rod pšenice premašio 21,8 mil.

Soja i kukuruz poskupeli – U Argentini rod pšenice premašio 21,8 mil.

Rast cena kukuruza i soje i stabilan cenovni nivo pšenice karakterišu aktuelnosti na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na novosadskoj “Produktnoj berzi”. Ukupan promet je iznosio 4.725 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 232.127.750 dinara.

Kretanje cena kukuruza

Kukuruz je tokom protekle nedelje zabeležio uzlazni trend. Usled suzdržanosti prodavaca, izostale su ponude većih količina. Ova žitarica je tokom nedelje imala konstantan rast, te se cena kretala od 26,10 do 26,30 din/kg na paritetu FCA. Krajem nedelje, tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Na paritetu CPT trgovano je u rasponu od 26,60 do 26,90 din/kg bez PDV-a. Kukuruz sa povećanim procentom vlage realizovan je po ceni od 25,50 din/kg bez PDV-a. Osim na domaćem tržištu, ovakav cenovni trend je prisutan i na stranim tržištima. Ponderisana cena je iznosila 26,22 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,48%.

Cene soje

Soja je bila najtraženija roba na berzanskom tržištu. Pojačana tražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca, koja je bila prisutna još od sredine prošle nedelje, dovela je do uzlaznog trenda od 2,50%. Posle dužeg vremena, ponuđene su veće količine ove uljarice. Kupoprodajni ugovori su zaključeni od 74,00 do 74,70 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 74,46 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 2,56%.

Cene pšenice

Na tržištu pšenice registrujemo cenovnu stabilnost. Početkom nedelje, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 31,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje svi berzanski ugovori bili zaključeni po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su se u okviru svega +0,27%. Strukturu kupaca su činili trgovci, dok s druge strane interes izvoznika i domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom. Na robno-berzanskom tržištu, ponuda ove žitarice je bila veća u odnosu na tražnju. Ponderisana cena je iznosila 31,18 din/kg bez PDV-a.

Cene žitarica i uljarica u Evropi i svetu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 5,84%, a kukuruz je poskupeo 4,02%. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (martovski fjučers) je poskupela 3,52%, a sojina sačma (martovski fjučers) je pojeftinila 1,98%.

Na tržištu kukuruza, učesnici su oprezni sve dok uslovi setve u Brazilu ne budu poznati. Izvoz kukuruza iz SAD je dostigao 1,204 miliona tona, što je na gornjoj granici očekivanja. Tokom nedelje, cene su bile podržane nepovoljnim vremenskim prilikama u Južnoj Americi.

Početkom nedelje, cene pšenice u Čikagu beleže pad zbog nedostatka konkurentnosti američke robe na međunarodnoj sceni. Prema berzi u Argentini, rod pšenice će biti rekordnih 21,8 miliona tona. Trenutni hladni talas u SAD stvara brigu za usev ozime pšenice koji je oslabljen jesenjim nedostatkom vode. Krajem nedelje, pšenica je oštro jačala zbog nedostatka vode i niskih temperatura u južnim regionima u SAD.

Cene soje su na početku nedelje nastavile pad u očekivanju boljeg roda u Argentini. Kiše smanjuju nestašicu vode u ovoj zemlji. Soja nalazi podršku u globalnoj tražnji, gde prednjači Kina koja je uvezla 6,09 miliona tona američke soje u decembru, u odnosu na 3,63 miliona tona u novembru. Na kraju nedelje, cene su imale nagli rast.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,01%, a kukuruz je poskupeo 3,56%.


Na samom početku nedelje, nakon prošlonedeljnog pada, cene pšenice su blago rasle zbog odsustva američkih tržišta. Cene su nastavile da rastu tokom nedelje usled međunarodne tražnje i dobre konkurentnosti pšenice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica