AGRO BELGRADE 2022 – Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

AGRO BELGRADE 2022 – Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

“Agro Belgrade 2022” međunaodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva otvoren je danas na Beogradskom sajmu.  Manifestacija će trajati tri dana i na njoj će se predstaviti 500 izlagača.
Agromedia

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemalja.

Otvarajući sajam, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kratko rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara i nova tržišta.

„Jedna od prilika za to je i Open Balkan”, istakao je on prenosi Beta.

Sajam je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda, odnosno njegovog Sekretarijata za poljoprivredu i USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Poželevši dobrodošlicu gostima i izlagačima, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovaj sajam više od sajma i da pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija.

Istakao je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice.

Govoreći na otvaranju, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i da se nada da će četvrta zemlja koja će postati članica Open Balkana biti Bosna i Hercegovina.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.


Predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

Izvor: politika.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica