Jabuka u Srbiji: Koje sorte jabuka se najčešće gaje?

Prethodnih godina često smo svedočili porodičnim pričama, gde se porodice odluče da uzgajaju stare sorte jabuka, što zbog čuvanja tradicije, ali i zato što se traže.

U razgovoru smo došli do informacije da se gaje kožara, kolačara i budimka, ali i da kupci prema svojim navikama diktiraju i traže i ajdared, pinovu, greni smit i gloster.

Da li je danas odabir sorti drugačiji? Pokušali smo da dođemo do odgovora, te smo pitali domaće proizvođače:

Koju sortu jabuka vi uzgajate?

Prema dobijenim rezultatima, sorte koje se najviše uzgajaju od ponuđenih sorti po broju uzgajivača tesno se nalaze jedna uz drugu. Upravo to je slučaj sa zlatnim delišesom i sortom ajdared, jer su obe sorte podjednako odabrane.

Ove dve sorte zajedno čine polovinu od ukupnog broja sorti koje su proizvođači odabrali. Obe sorte se uzgajaju podjednako, po 25% u odnosu na sve sorte.

Istu situaciju možemo primetiti i na dnu tabele sa rezultatima. Sa po 13.64% gala i greni smit podelile su poslednje mesto prema odabiru proizvođača.

Sa ukupno 22.73% glasova između ove četiri sorte nalazi se sorta jonagold.

Zbog povoljnih geografskih i klimatskih odlika naših područja, jabuke se smatraju za jedno od najunosnijih voća za uzgoj. Širom Srbije poljoprivrednici potvrđuju da je rad mukotrpan i težak, ali vredan uloženog truda. Da li i vi delite to mišljenje?

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.

Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!

Komentari