Možemo li i KAKO jesti MASLAČAK?

Možemo li i KAKO jesti MASLAČAK?

Možemo li jesti MASLAČAK? Cvet, lišće i koren ove sjajne biljke prepuni su hranljivih materija, a mnogima je na dohvat ruke u dvorištu.

Većina baštovana smatra da je maslačak korov, ali lista upotrebe maslačka je prilično dugačka. Mnogo vremena i truda trošimo pokušavajući da izbacimo „invazivne“ vrste poput maslačka kako bi naše „jestive“, gajene biljke mogle da rastu. Međutim, da li ste znali da je i maslačak jestiv?

Jestivi korovi sa okućnice – ništa ne traže, a mnogo daju

Ne samo da možete jesti maslačak, već je on vrlo hranljiv i ukusan. Ukusni su i sirovi i kuvani, a iako imaju lošu reputaciju kao „obična trava“, trebalo bi ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Postoji nekoliko načina za kuvanje i pripremu maslačaka. Lišće maslačka je pomalo gorkog i orašastog ukusa, slično endiviji ili radiču. Zeleniš kod maslačka odlično ide uz slanu hranu kao što su slanina, kozji sir ili orasi. Svaki deo maslačka se može jesti, a svaki komad ima specifičnu upotrebu u kulinarstvu.

Prednosti upotrebe maslačka

Jestivo divlje bilje poput maslačka ne samo da je dobrog ukusa, već je i veoma korisno. Maslačak se u medicini koristi već hiljadama godina. Maslačak je bogat antioksidansima i korišćen je za lečenje kožnih infekcija i različitih upala.

Ako to nije dovoljno da ga probate, znajte još da maslačak sadrži više kalcijuma nego čaša mleka i više gvožđa od spanaća! Njegovo lišće sadrži više vitamina A od šargarepe! Takođe sadrže kalijum, folnu kiselinu i magnezijum. Ima malo kalorija i visok sadržaj kalcijuma, kao i vitamina A i C. Za razliku od mnogih povrća koje gubi nutritivnu vrednost kada se zagreje, hranljiva svojstva maslačka se zadržavaju bilo da ga jedete kuvanog ili sirovog.

Listovi maslačka su moćni diuretici i mogu se koristiti za lečenje akni i ekcema. Oni mogu pomoći u detoksikaciji jetre, žučne kese i bubrega. Ostale upotrebe maslačka su: za lečenje urinarnih infekcija, gihta, dijabetesa, pa čak i uvećanja prostate. Alergije na maslačak su veoma retke, što ih čini odličnom opcijom za pojedince koji pate od alergija na hranu. Maslačak se koristi i za probleme sa zadržavanjem vode, varenjem, pa čak i za lečenje hepatitisa. Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da bi maslačak čak mogao biti koristan u lečenju SIMPTOMA RAKA!


Prirodni lek za mnoge bolesti: Sve o uzgoju i pripremanju maslačka

Maslačak ima samo jedan potencijalni neželjeni efekat, ali se on veoma retko ispoljava. Naime, on je izuzetno bogat vitaminom K. Iako je ovo ključni vitamin za većinu, lekari preporučuju da izbegavate zelje maslačka ako uzimate lekove za razređivanje krvi. Maslačak može ubrzati zgrušavanje krvi ako se jede u većim količinama.

Maslačak kao hrana

Lišće i stabljike maslačka


Listovi maslačka se mogu brati u bilo kom trenutku tokom cele sezone. Mogu se jesti u bilo kojoj veličini, a najukusni su kada se dodaju zelenoj salati. Aroma čini čuda kada se koristi kao prilog ili glavno jelo, ili kada prati druge sastojke u kombinaciji ukusa.

Mogu se kuvati na pari ili dodati u supu, što smanjuje gorčinu. Mogu se pržiti na ulju, peći u tepsiji ili koristiti kao sastojak za sendvič. Ako planirate da ih jedete sirove, prvo ih probajte kako biste bili sigurni da su maksimalne svežine i ukusa.


Cvet maslačka u ishrani

Cvetovi maslačka imaju iznenađujuće sladak ukus i mogu se jesti sirovi ili kuvani. Pohovani i prženi, servirani kao popečci od maslačka, pravi su delikates ali i zdrava poslastica. Mnogi takođe koriste cveće za pravljenje domaćeg vina od maslačka.

Sušenje ili pečenje korena

Koren maslačka se može osušiti i pržiti kao zamena za kafu, ili pak jesti uz (ili kao zamena za) bilo koje uobičajeno korenasto povrće, kao što su šargarepa, cvekla ili krompir.

Kako brati maslačak

Maslačak je, u poređenju sa drugim divljim zelenišom, veoma lako ubrati čak i ako ste amater sakupljač. Maslačak poseduje specifičnosti koje ga čine lakim za pronalaženje i berbu. Uverite se da ste izabrali područje koje nije tretirano nikakvim pesticidima ili herbicidima da biste izbegli izlaganje bilo kakvim hemikalijama. Takođe, pokušajte da ne berete maslačak koji raste blizu puta, jer se može desiti da je pokupio zagađenje i soli sa puta.

Potražite žbinuće maslačka koji su kruti, sa tamnozelenim listovima. Sa druge strane, izbegavajte one koje imaju požutelo lišće ili uvenule glave.

Najbolje vreme za berbu maslačaka je proleće, kada su najsvežiji. Što duže raste, što je stariji, to je više gorak. Kada se bere dok je mlad, obično imaju slađi ukus. Bez obzira na ukus, maslačak možete sakupljati sve do prvog mraza.

Berite najmlađe listove, koji se nalaze na unutrašnjoj strani stabljike jer su oni najsvežiji. Najlepše je lišće od maslačka koji još nije dao cvet. Zeleniš može da traje do dva dana u frižideru.

Biljke koje su upravo proizvele krune su najslađe vrste maslačka. Krune su gusti krugovi lišća koji se pojavljuju neposredno pre nego što se pojavi žuti cvet.

Cveće treba brati kao pupoljke, koji se mogu iščupati direktno sa zelene stabljike. Pokušajte da ne jedete zelenu osnovu cveta jer je ona gorka.

Koren maslačka se može brati tokom cele godine, ali je najbolje da to učinite u proleće, kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti maslačka za zdravlje. Prolećni koren maslačka poseduje širok spektar vitamina i minerala koji su se akumulirali tokom zimskih meseci. Korenje nakon berbe očistite hladnom vodom i isecite na komade.

Maslačak ima više hranljivih materija od spanaća i kelja, a za razliku od većine povrća, svaki komad je jestiv.

Izvor: I am countryside

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica