Voskiranje voća i povrća štiti plodove od propadanja

Voskiranje voća i povrća štiti plodove od propadanja

Kako bi se voće, ali i povrće dodatno zaštitilo tokom zime, često se voskira. Naravno, pored toga što ima ulogu u čuvanju plodova, sjaj voska doprinosi izlgledu voća. Kako vosak utiče na čuvanje proizvoda i da li je on štetan kada se unosi u organizam pročitajte u tekstu.

Voskiranje voća i povrća - © Pixabay

Zašto se voće i povrće voskira?

Vosak ima višestruku ulogu u zaštiti ploda od propadanja. Pored toga nanošenjem voska, voće i povrće lepše izgleda. Pre svega on smanjuje gubitak vode iz ploda. Kod plodova koji nisu presvučeni voskom, dolazi do smanjenja vode kroz koru. Gubitak vlage iz mesa ploda utiče nepovoljno na kvalitet ploda, a ovo se pre svega uočava kroz gubitak čvrstinesočnosti i karakteristične arome plodova i pojave „brašnjavosti mesa“.

Primena tankog sloja voska može smanjiti gubitak težine za 30-40% i time produžava trajanje ploda. Takođe vosak predstavlja prepreku za razvoj gljivičnih i bakterijskih patogena na površini plodova koji bi mogli da ubrzaju propadanje plodova. Za razvoj gljiva i bakterija potrebno je prisustvo vlage na površini ploda za razmnožavanje. Sa obzirom da vosak predstavlja hidrofobnu povrsinu, plodovi ne predstavljaju pogodnu podlogu za razvoj patogena.

Voskiranje voća i povrća - © Pixabay 

Svi plodovi su manje ili više osetljivi na oštećenja od izmrzavanja u čuvanju. Temperature na kojima će doći do oštećenja zavise do mnogo faktora ali se ukratko može reći da predstavljaju karakteristiku vrste i sorte. Primena voska, smanjuje opasnost od izmrzavanja i omogućava skladištenje na nešto nižim temperaturama nego što je to slučaj sa plodovima koji nisu presvučeni voskom.

Da li je unošenja voska u organizam štetno?

Treba znati da jabuke same po sebi imaju sloj prirodnog voska, naravno naknadno se vosak može dodati, ali količina zavisi od stepena zrelosti, vremena berbe i sorte. Prirodni vosak je jestiv jer zapravo naš organizam nije u stanju da razgradi vosak, pa on samo „prolazi“ kroz naš organizam tako da nema ni štete ni koristi. Tako da korišćenje prirodnog voska za voskiranje nije štetan za organizam.

Voskiranje voća i povrća - © Pixabay 


Koje se voće i povrće koje se najčešće voskira?

  • Krastavaci
  • Paprike
  • Plavi patlidžan
  • Paradajz
  • Jabuke
  • Limun i limete
  • Narandže

Kako skinuti vosak sa voća i povrća?

Kod proizvoda koji nisu ogranskog porekla, pri kontumiranju obavezno oljuštite koru. Pri nanošenju voska, prljavštine i bakterije mogu da ostanu na kori. Naravno preporučuje se pranje proizvoda pre voskiranja ali pri kupovini ne možemo da budemo sigurni da li je proizvod adekvatno tretiran. Nravno vosak se može ukloniti pranjem u mlakoj vodi. Takođe se preporučuje mekša četka kako bismo skinuli što više voska sa kore. Još jedan način da uklonite vosak je da istrljate proizvod sirćem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica