Karving – hrana kao umetničko delo

Karving majstor - © Agromedia

Tajlandska tehnika rezbarenja voća i povrća veoma je popularna u svetu, a u poslednje vreme postaje sve popularnija i u našoj zemlji. O tome govore i remek dela našeg sagovornika, profesionalnog kuvara i samoukog karvnig majstora, Pavela Hrćana koji se ovom tehnikom bavi duži niz godina.

Za sada, u Srbiji postoji desetak ljudi koji se bave ovom tehnikom rezbarenja. Tehnika je nastala na Tajlandu pre oko 700 godina i duboko se ukorenila u njihovu tradiciju.

Pavel svoje aranžmane pravi od lubenica, jabuka, krastavaca, tikvica i drugog voća i povrća.

„Želim da pokažem da se mogu od ovih prozvoda napraviti lepi aranžmani kao i da bude lepo viđeno kako se na drugi način može pripremati hrana, kao umetnička remek dela“, objašnjava Pavel i dodaje: „Moram reći, to mi je dar od Boga. Nisam učio nigde. Pošto sam kuvar, sam sebe sam nekako uvodio u sve teže i teže rezbarije“.

Njegovo umeće dokazuje i to što je 2013. godine imenovan za vicešampiona Srbije za svoje rezbarije.

„Meni je cilj kad vidim da ljudi stave osmeh na lice gledajući te moje rukotvorine“, zaključuje Pavel.

Karving majstor - © Agromedia

Danas se karving uči prvenstveno na Tajlandu i to od 11. godine u osnovnim specijalizovanim školama, pa sve do unirveziteta i fakulteta gde je Karving osnovni i glavni predmet. Na Tajlandu i u Kini ima sve više Akademija za karving art, dok se u Italiji, Rusiji, Švajcarskoj i SAD organizuju kursevi.

Sagovornik: Pavel Hrćan

Autor: Miljana Miletić

Komentari