Kako da vaša novogodišnja jelka dugo OSTANE SVEŽA?

Kako da vaša novogodišnja jelka dugo OSTANE SVEŽA?

Ukoliko se desi da ove godine kupite sečenu prirodnu novogodišnju jelku i pored naših saveta zašto treba kupovati jelke sa busenom, i to uradite ranije nego obično jer volite ranije da je ukrasite, ovih nekoliko trikova će vam pomoći da ne dočekate srpsku Novu godinu sa više palih iglica nego poklona ispod jelke.

Ispratite ove savete i novogodišnja jelka će vam dugo ostati sveža - © Pixabay

Postoje brojni trikovi kako prirodna jelka može da traje duže, a ovo se odnosi na drvo koje ste kupili već isečeno. Nijedan od ovih trikova ne uključuje savete koje često čujete za produžavanje trajanja rezanog cveća, kao što su rezanje donjeg dela drške pod uglom ili dodavanja šećera u vodu (ili melase, aspirina, komercijalnih konzervansa ili drugih nepotrebnih aditiva.

Ustvari, jedino što je potrebno da biste održali dug i zdrav izgled vaše prirodne novogodišnje jelke je čist i ravan rez i puno vode.

U nastavku su opisani tačni koraci koje treba da preuzmete kako bi novogodišnja jelka bila sveža i lepa čitavog meseca.

Odaberite zdravo drvo

Ovo je posebno važno ako kupujete jelku kod prodavca koji ima veliku ponudu zato što je vrlo moguće da je drvo posečeno nekoliko nedelja ranije i da je prešlo dug put do prodavca. Nemojte da oklevate da pitate prodavca odakle su jelke i od kada su kod njega.

Pre nego što odlučite da drvo ponesete kući, provucite prste kroz grane i potražite mekane, fleksibilne iglice koje imaju bogatu i duboku zelenu boju.

Drveće koje je odavno isečeno često će imati bleđu boju iglica. Provlačenjem ruke kroz jelku daće vam odmah uvid u to koliko iglice otpada i ako ih mnogo – to je dobar pokazatelj da drvo i nije tako sveže kao što bi moralo da bude. Ako jelka ima tu i tamo krute i lomljive iglice neće moći da povuče dovoljno vode, a topao, ugodan dom samo će pogoršati problem.

Težina drveta je takođe bitna: teško drvo znači da zadržava puno vode, što mu pomaže da ostane duže sveže.


Ispratite ove savete i novogodišnja jelka će vam dugo ostati sveža - © Pixabay

Ukoliko se odlučite da sami sečete jelku, sačekajte da se prvo desi nekoliko mrazeva. Oni će biljku poslati u stanje mirovanja, pa će otvrdnuti i biti lakša za sečenje. Njene iglice stvaraju voštani premaz koji sprečava gubitak vlage, što je indikator da će manje reagovati na eventualnu sunčevu svetlost i toplotu u vašem domu.

Pogledajte kako je drvo isečeno

Čist, ravan rez je jako bitan, pogotovo ako sami sečete jelku zato što je potrebno tri do četiri sata da se preko izrezanog stabla formira zaptivač osušenog soka, čime se ometa sposobnost stabla da apsorbuje vodu. Konkretno, ovo je uobičajeno kod drveća koje još uvek nije u stadijumu mirovanja.


Ukoliko kupujete jelku, zamolite prodavca da vam napravi svež rez tako što će da izreže na dnu tanak disk ili napravite sami rez kod kuće ali u pravoj liniji (nisu potrebni nikakvi zaseci pod uglom ili „V“ rezovi).

Voda, voda, voda

Stavite drvo u vodu čim se vratite kući. Jelka mora što pre da „popije“ vodu. Ukoliko drvo ne ukrašavate odmah, stavite ga u veliku kantu sa vodom na hladnom i zaštićeno mesto (kao što je nezagrejana garaža, natkriveni trem).


Isečeno drveće može da apsorbuje nekoliko litara vode u prvih 24 sata, te je ključno da vaše drvo ostane dobro hidrirano.

Vodite računa da ne oštetite koru kada manipulišete sa jelkom jer ona joj pomaže da upije vodu. Bez nje će se brže osuštiti.

Ispratite ove savete i novogodišnja jelka će vam dugo ostati sveža - © Pixabay

Koristite LED lampice

Zamenite tradicionalne lampice sa LED lampicama zato što LED emituju veoma malo toplote što će doprineti da vaše novogodišnje drvo ostane duže sveže. One su jeftine, energetski efikasne, dugo traju, a većina modernih LED lampica dolazi sa toplim belim svetlom.

Proveravajte nivo vode svaki dan

Drveće usisava ogromnu količinu vode, pa se nemojte iznenaditi ako otkrijete da morate svaki dan da dopunjujete kantu. Držite najmanje 5 cm stabla potopljeno u običnu, čistu vodu kako biste sprečili da se smola formira oko baze jer ona neće dozvoliti drvetu da upija vodu i ono će početi da se suši.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica