Kako da prepoznate pravi futoški kupus?

Kako da prepoznate pravi futoški kupus?

O Futoškom kupusu ispredaju se priče još od 1578. godine, kada se prvi put spominje uzgajanje kupusa u Futogu. Glavne karakteristike koje krase ovu vrstu kupusa su kvalitetan i pogodan hemijski sastav sa većim sadržajem šećera, a malim sadržajem belančevina i kiselina.

Pripada beloj vrsti kupusa, ima izrazito tanke listove, lako se kiseli, a pogodan je i za potrošnju u svežem obliku. Futoški kupus je prvi prehrambeni proizvod koji je zaštićen oznakom geografskog porekla u Srbiji. Miroljub Janković, jedan je od uzgajivača u Futogu.

„Želja nam je naravno da futošku kupus kao proizvod zaštitimo i na nivou Evropske unije, nadam se da ćemo u narednih godinu do dve, to i ostvariti“, rekao je za Agromediju Miroljub Petrović iz Futoga.

Ovakve prave domaće i kvalitetne proizvode uglavnom proizvode samo mala poljoprivredna gazdinstva.

Futoški kupus © Agromedia

„Ona ne mogu u ekonomskoj utakmici da se takmiče sa velikim proizvođačima ili industrijama, ukoliko rade preradu. Mala poljoprivredna gazdinstva prave tako specifčne proizvode i plasiraju se kao visoko kvalitetni, tako pronalaze svoje mesto na tržištu“, objasnio je Miroljub.

Konkurencija u proizvodnji kupusa u Srbiji je veoma velika. Na pijaci će svaki drugi prodavac da tvrdi za svoj kupus da je baš futoški. Na domaćem i inostranom tržištu proizvod Futoški sveži i kiseli kupus prodaje se samo pod registrovanim imenom, standardnom deklaracijom proizvođača, uz dodatak usvojenog znaka Udruženja proizvođača i prerađivača – Futoški uz obavezan natpis: kontrolisano ime porekla. Svaki drugi – nije pravi futoški.

Sagovornik: 

Miroljub Janković, proizvođač futoškog kupusa


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica