Hrana kao saveznik u borbi protiv posledica zagađenja vazduha

Hrana kao saveznik u borbi protiv posledica zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha je ozbiljna pretnja ne samo za našu planetu, već i za ljudsko zdravlje. Nedavna naučna istraživanja su pokazala da ishrana može da igra ključnu ulogu u ublažavanju negativnih efekata zagađenja vazduha, uključujući industrijsko zagađenje. Ovaj članak istražuje naučne dokaze koji podržavaju vezu između ishrane i zagađenja vazduha i nudi smernice za to kako odabrati hranu koja može smanjiti rizike povezane sa zagađenjem.

 

 

Zagađenje vazduha – Globalna kriza

Zagađenje vazduha predstavlja pretnju životnoj sredini i ljudskom zdravlju širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zagađenje vazduha uzrokuje smrt sedam miliona ljudi svake godine. Život u urbanim sredinama sa visokim nivoom zagađenja može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući astmu, bronhijalne bolesti i srčane probleme.

Kako se izazovi zagađenja vazduha pojačavaju, poput požara i drugih elementarnih katastrofa, naučna istraživanja nude nove perspektive o tome kako ishrana može da nas zaštiti od štetnih efekata zagađenja vazduha i kako različite vrste hrane mogu pomoći.

Antioksidanti kao zaštita

Oksidativni stres i upala su dva ključna biološka odgovora na zagađenje vazduha. Mikroskopske čestice u vazduhu, manje od 2,5 mikrona, mogu duboko prodreti u pluća, uzrokujući upalu niskog nivoa i oksidativni stres. Ovi procesi se povezuju sa različitim hroničnim bolestima.

Antioksidanti su supstance koje neutrališu štetne slobodne radikale koji nastaju usled izlaganja toksičnim česticama u vazduhu. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu izazvati upalu, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Osiguravanjem toga da naša ishrana bude bogata antioksidantima, možemo pomoći našem telu da se zaštiti od negativnih efekata zagađenja vazduha.

Koja je to hrana protiv zagađenja vazduha?

Mediteranska Ishrana

Mediteranska ishrana, koja se fokusira na biljnu hranu, maslinovo ulje, masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama i umeren unos alkohola, pruža ishranu bogatu antioksidantima i antiinflamatornim jedinjenjima.


Studija koja je detaljno proučila individualnu ishranu zaključila je da se mediteranska ishrana pokazala kao efikasna u smanjenju rizika od smrti usled kardiovaskularnih bolesti, čak i kod osoba izloženih dugotrajnom zagađenju vazduha. Ovo sugeriše da povećan unos hrane bogate antioksidantima može smanjiti ozbiljan teret bolesti uzrokovane zagađenjem.

 

Zeljasto povrće


Povrće poput brokolija može dramatično povećati aktivnost detoksifikacionih enzima u jetri i smanjiti nivo upale u telu navodi sajt Dirt to Dinner. Konzumiranje više od dve šolje povrća zeljanica dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od umiranja u poređenju sa manjim unosom ovog povrća. Sulforafan, jedinjenje koje se nalazi u povrću zeljanica, moćan je induktor enzima za detoksikaciju i ima ulogu u borbi protiv upala izazvanih zagađivačima.

Omega-3 Masne Kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa i tunjevine, kao i u ribljem ulju, pružaju zaštitu od kardiovaskularnih efekata zagađenja vazduha. Studija Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) je pokazala da osobe sa višim nivoima omega-3 masnih kiselina u krvi imaju manje negativnih efekata kratkotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu. Ove masne kiseline pomažu očuvanju funkcije pluća i krvnih sudova.


Povrće bogato vitaminom B

Povrće kao što su celer, šargarepa i pastrnjak može zaštititi organizam od štetnih efekata akroleina, iritanta koji se nalazi u dimu cigareta i izduvnim gasovima. Studija sa Univerziteta Delaver je pokazala da ovo povrće povećava aktivnost antioksidativnih enzima u jetri, podržavajući detoksikaciju organizma.

Hrana Bogata Vitaminom C

Vitamin C, snažan antioksidans, pomaže telu da se oslobodi slobodnih radikala i smanji efekte zagađenja vazduha. Takođe je rastvoran u vodi i igra ključnu ulogu u tome da ga svakodnevno uključimo u našu ishranu.

Vitamin C radi na recikliranju vitamina E, kao i da je neophodan za sintezu kolagena.

Sinteza kolagena pomaže da naši mišići i tkiva budu otporni. Hrana bogata vitaminom C, kao što su pomorandže, brokoli, kivi, kupus i repa, mogu pomoći u održavanju zdravog nivoa vitamina C u plućima.

Hrana bogata vitaminom B

Vitamini B mogu sprečiti zagađenje česticama da utiču na varijabilnost srčanog ritma i izazovu upalu. Prema vodećem naučniku Jia Zhongu, veliku pažnju treba uzeti u obzir ekspresiju gena, navodeći da zagađenje može aktivirati normalno tihe „loše gene“ i da vitamini B mogu ućutkati te potencijalno opasne gene.

Hrana bogata vitaminom E

Vitamin E je još jedan moćan antioksidans koji može pomoći u zaštiti od štetnih efekata zagađenja vazduha. Prema studijama, postoji povezanost između količine vitamina E u našim telima i izloženosti česticama zagađenja i toga koliko dobro funkcionišu naša pluća. Biljna ulja za kuvanje kao što su ulje pirinčanih mekinja, suncokretovo ulje, maslinovo ulje i ulje kanole, kao i bademi i suncokretovo seme, odlični su izvori vitamina E.

Drugi faktori za izgradnju otpornosti na zagađenje vazduha

 

Pored konzumiranja gore navedenih namirnica, neophodno je održavati zdravu, uravnoteženu ishranu kako biste izgradili otpornost na zagađenje vazduha.

Ovo znači fokusiranje na konzumaciju cele hrane i izbegavanje prerađene ili brze hrane koja može doprineti upali i oksidativnom stresu. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima može obezbediti telu neophodne hranljive materije za borbu protiv štetnih efekata zagađenja vazduha.

Uz zdravu ishranu, usvajanje određenih životnih navika može dodatno smanjiti uticaj zagađenja vazduha na vaše zdravlje.

Neke od ovih navika uključuju:

  • Redovne vežbe za povećanje kapaciteta pluća i poboljšanje respiratorne funkcije
  • Prestanak pušenja, jer može izazvati prerano starenje pluća i povećati rizik od plućnih bolesti
  • Usvajanje dobrih higijenskih praksi, kao što je redovno pranje ruku i izbegavanje gužvi tokom sezone gripa, kako bi se sprečile infekcije pluća
  • Korišćenje prečistača vazduha i održavanje dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru kako bi se smanjila izloženost zagađivačima u kući
  • Naučni dokazi podržavaju ideju da ishrana igra ključnu ulogu u ublažavanju štetnih efekata zagađenja vazduha na ljudsko zdravlje.
  • Usvajanje specifičnih obrazaca ishrane, kao što je mediteranska ishrana ili povećanje unosa gore navedenih hranljivih materija, može pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika povezanih sa zagađenjem.

Zagađenje vazduha predstavlja značajan rizik po naše zdravlje, ali uključivanjem određene hrane u našu ishranu i usvajanjem zdravih životnih navika, možemo pomoći u zaštiti našeg tela od štetnih efekata.

Fokusirajući se na uravnoteženu ishranu bogatu antioksidansima i antiinflamatornim hranljivim materijama, možemo izgraditi otpornost na zagađenje vazduha i promovisati opšte zdravlje i blagostanje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica