Industrijski prerađena hrana: Istina o UPF-ovima i mišljenje stručnjaka

Industrijski prerađena hrana: Istina o UPF-ovima i mišljenje stručnjaka

Industrijski prerađena hrana, poznata kao UPF (Ultra procesuirana hrana), postala je sveprisutna u našem svakodnevnom životu. Međutim, mnogi se pitaju da li su UPF-ovi zaista toliko loši za naše zdravlje. U ovom članku ćemo razmotriti mišljenje stručnjaka za hranu o sve većem širenju industrijski prerađenih proizvoda.

ultra procesuirana hrana upf

Šta su UPF-ovi i šta ih čini problematičnim?

UPF-ovi su hrana koja je prošla kroz više nivoa obrade i često sadrži aditive, konzervanse i veštačke sastojke. UPF-ovi, ili ultra procesirana hrana, podrazumevaju proizvode koji su prošli kroz više nivoa obrade i često sadrže visok udeo aditiva, konzervansa i veštačkih sastojaka. Oni često obiluju šećerom, solju i nezdravim mastima, što izaziva zabrinutost u vezi sa njihovim uticajem na naše zdravlje. Evo nekoliko karakteristika koje ih čine problematičnim:

Visok sadržaj aditiva, soli i šećera

 • UPF-ovi često sadrže visok nivo aditiva, konzervansa i veštačkih sastojaka.
 • Ovi proizvodi često su bogati šećerom, solju i nezdravim mastima, što može negativno uticati na naše zdravlje.

Ključno je razumeti kontekst ishrane

procesuirana hrana

 

Kao i kod svih stvari, zdrava ishrana se svodi na ravnotežu. Rouz Vajls, „Veganski nutricionista“, preporučuje da se UPF jede umereno – ili da se potpuno izbegava.

„Umesto toga, vegani, kao i drugi, mogu da u svoju ishranu unesu celovitu hranu, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orasi i semenke“, kaže ona. „Ova hrana je bogata hranljivim materijama i pomaže u prevenciji hroničnih bolesti.

Neke prerađene namirnice su takođe pogodne da popune prazninu u ishrani koju bi inače popunile zamene na bazi mesa i biljaka.

„Tofu i tempeh se smatraju zdravom prerađenom hranom jer su minimalno obrađeni i zadržavaju većinu hranljivih materija“, kaže Vajls. „Oni su takođe dobri izvori proteina, gvožđa i kalcijuma, koji su važni hranljivi sastojci za vegane.


Ohlau ističe da je naš ukus za UPF vezan za njihovu funkciju praktične hrane. Poboljšanje naše ishrane može značiti preispitivanje našeg načina života.

„Postoji nova kultura u kojoj više ne kuvamo toliko i želimo da imamo brzu hranu“, kaže ona. „Dalji korak bi bio vraćanje određene kulture kuvanja.

Koliko bi trebalo da uključimo UPF takođe zavisi od naših postojećih navika u ishrani. Dok bi veganima bilo dobro da slede tradicionalnu ishranu sa punom hranom, mesojedi bi i dalje mogli imati koristi od prelaska na zamene na bazi biljaka.


 • Važno je sagledati UPF-ove u kontekstu celokupne ishrane.
 • Povremeno konzumiranje industrijski prerađene hrane može biti prihvatljivo, ali dugoročno unošenje velike količine može biti štetno.
 • Preporučuje se baziranje na celovitoj hrani poput svežeg voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina.

Mišljenje stručnjaka o UPF-ovima

UPF procesuirana hrana

 


„Menja se ono što je poznato kao matrica hrane“, kaže Keti Klif, savetnik za politiku Udruženja za zemljište. „Dok u originalnom biljnom materijalu, dobijate kompletan sastav hrane koja je prirodno proizvedena, u ultra preradi, to je skoro kao da proizvodi više nisu hrana. Fizički i hemijski sastav i prevelike količine rafinisanih sastojaka utiču na naše zdravlje.”

Određeni aditivi mogu narušiti UPF sa sopstvenim rizicima. Prošle godine, karagenan – emulgator dobijen iz crvenih morskih algi, koji Alpro-ovim dugotrajnim čokoladnim šejkovima daje kremastost – bio je povezan sa rakom dojke u postmenopauzi.

Ali čak i tamo gde su proizvodi benigni, oni smanjuju ukupni kvalitet naše ishrane ostavljajući manje prostora za celovitu hranu.

 • Stručnjaci naglašavaju da je ključno sagledati ulogu UPF-ova u kontekstu celokupne ishrane.
 • Unos povremene industrijski prerađene hrane može biti prihvatljiv, ali dugoročna konzumacija velike količine UPF-ova može biti štetna po zdravlje.
 • Preporučuje se baziranje ishrane na celovitoj hrani, kao što su sveže voće, povrće, integralne žitarice i nemasni proteini, kako bismo obezbedili potrebne hranljive materije.

Ne zaboravite deklaracije proizvoda

 • Nisu svi industrijski prerađeni proizvodi loši. Postoje UPF-ovi koji mogu biti deo uravnotežene ishrane, ali je bitno pročitati deklaracije proizvoda i izabrati one sa manje aditiva i štetnih sastojaka.

Kako usvojiti zdraviju ishranu?

 • Fokusirajte se na pripremu obroka kod kuće i kuvanje svežih namirnica, kako biste imali potpunu kontrolu nad sastojcima.
 • Budite svesni marketinga i reklama koji promovišu UPF-ove kao brzu i jednostavnu opciju, a često ne pominju njihovu nutritivnu vrednost.
 • Održavajte umerenost u korišćenju industrijski prerađene hrane i usmerite se ka celovitim, prirodnim i svežim namirnicama.

Važno je da svako od nas donese informisane odluke o svom načinu ishrane. UPF-ovi treba da budu umereno konzumirani, dok se fokus treba staviti na celovite, prirodne i sveže namirnice. Održavanje zdrave ishrane uz prave izbore namirnica omogućava nam da živimo kvalitetan život. UPF-ovi mogu biti deo ishrane, ali njihova upotreba treba biti umjerena. Fokus treba biti na celovitim, prirodnim i svežim namirnicama. Sa pravim izborima, možemo održavati zdravu ishranu i živeti kvalitetan život. Zapamtite, hrana je ključna za naše zdravlje, pa je važno biti svestan i pažljiv u izboru namirnica koje unosimo.

Izvor: Euronews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica