Evo koje vas obaveze čekaju u bašti tokom jeseni

Evo koje vas obaveze čekaju u bašti tokom jeseni

Iako će zima doći vrlo brzo, to nije razlog da napustite i u potpunosti zapostavite vašu baštu. Iako je većina napornih poslova već obavljena, postoji još nekoliko stvari koje možete uraditi u vašoj bašti pre prvog mraza i snega.

Radovi u bašti - © Pixabay

Sprečite širenje buđi

Ne dozvolite da zaražene biljke ostanu u bašti tokom zime. Nakon sadnje paradajza i krompira, potrudite se da uklonite sve delove biljaka: stablo, lišće i zaostale krompire. Spore buđi ne mogu da se razvijaju zimi, zato što nemaju živo tkivo biljaka.

Kako biste sprečili zaraze sledeće sezone preporučuje se da se zaražene biljke bace. Mogu se koristiti za pravljenje komposta. Da bi se bakterije adekvatno odstranile, treba da se postigne veoma visoka temperatura komposta, pa se njegovo pravljenje preporučuje samo ako ste veoma vešti.

Analizirajte zemljište

Jesen je pravo vreme da obavite analizu zemljišta i da, ako je potrebno, korigujete Ph vrednost. Pre nego što odnesete zemljište na analizu potrebno je uzeti uzorak. Evo kako to možete uraditi. Za dalju analizu zemljišta potrebno je obratiti se stručnim službama koji se time bave. 

Jesenji radovi - © Pixabay

Čišćenje

U ovom periodu treba očistiti cveće od listova koji su zaraženi raznim bolestima. Ovakvo lišće potrebno je spakovati u džakove i baciti u smeće.

Ne bacajte zdravo lišće

Umesto bacanja lišća, možete ga iskoristiti, jer je ono idealno za pravljenje komposta. Ostavite ga na gomili, dodajte vode i sačekajte da se proces završi.


Proces možete ubrzati ako iseckate lišće, za šta možete koristiti kosilicu. Takođe, možete iskoristiti ostatke nakon košenja trave ili piljevinu

Iskoristite jesenje čišćenje bašte kako biste napravili kompost!

Izvor: Rodales Organic Life


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica