Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: AKCIJA za bezbedna KRILA!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: AKCIJA za bezbedna KRILA!

Svesni da značajan deo problema u očuvanju ptica i prirode proističe iz manjka znanja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi razne projekte i programe koji služe obrazovanju dece i odraslih. Mnogi od nas ih znaju po aktivnostima na očuvanju populacije orlova krstaša, ali ova organizacija sprovodi mnoštvo različitih projekata.

Pre nekoliko godina počeli su da istražuju koliko ptica strada na strujnim dalekovodima. Samo prošle godine zabeležena su 82 slučaja kolizije i to najviše u okolini Koviljskog rita. Kako kažu ptice često gube život tokom noćne seobe, kada su žice dalekovoda gotovo nevidljive.

Među njima su i pojedine veoma retke i ugrožene vrste, poput barskog petlića, male carske šljuke, šumske šljuke i kašičara. Kroz međunarodni projekat za sprečavanje stradanja ptica na dalekovodima ,,Life Danube Free Sky”, u kojem učestvuje 15 partnera iz sedam zemalja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i operater distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije (EDS) rade monitoring stradanja ptica kako bi poboljšali uslove za gnežđenje i ishranu određenih vrsta i to na devet područja duž toka Dunava.

,,U oba projekta pokazali smo da građani imaju veliku ulogu u zaštiti prirode tako što mogu da se angažuju, da se udruže i da pomognu opstanku ugroženih vrsta. Nama je potrebno da ljudi znaju da postoji problem, da ga prepoznaju kako bismo ga zajedno rešili”, poručuje Milan Ružić, izvršni direktor Društva.

Izvor: EU4U

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica