Neopevani heroji: Veterinari i važnost zaštite životinja u eri pandemije

Neopevani heroji: Veterinari i važnost zaštite životinja u eri pandemije

Pre nego što zagrebemo dublje u priču o nekim od pravih heroja pandemijske ere, hajde da se setimo kako je pandemija koronavirusa promenila svet pre više od dve godine. Ovaj virus je doveo do ozbiljnih izazova za celokupno zdravstvo i resurse širom sveta. Pandemija je pokazala koliko su medicinski radnici ključni za očuvanje života i funkcionisanje društva. Uz to, bacila je svetlo na važnost istraživanja i saradnje kako bismo se suočili sa globalnim pretnjama.

Veterinari – Nepoznati Heroji

Iako su se u prvi plan izdigli lekari, medicinske sestre i svi zdravstveni radnici, postoji grupa heroja koja se često pominje mnogo ređe, a to su stručnjaci iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu. Ovi nepravedno manje poznati heroji svoje znanje, opremu i laboratorije stavili su u službu borbe protiv pandemije koronavirusa. Tokom prve godine pandemije, ovaj institut je analizirao više od 13.000 uzoraka, pružajući ključne informacije i podršku zdravstvenom sistemu.

Ključne podrške za borbu protiv kovida

Sve ovo ne bi bilo moguće bez kontinuiranog ulaganja u resurse i opremu. Institut je investirao svoja sredstva, delom opreman sopstvenim finansiranjem, ali ne treba zanemariti ključnu pomoć koju su dobili od Evropske unije. Dr Mišo Kolarević, direktor ovog instituta, naglašava značaj evropske podrške koja traje gotovo dve decenije. Modernizaciju kraljevačkog instituta Evropska unija je podržala donacijom opreme i 300.000 evra. Ovo je omogućilo institutu da efikasnije deluje i pruži vitalnu pomoć tokom pandemije.

Saradnja i učešće u evropskim projektima

Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu i njihovi istraživači, Dejan Vidanović, Milenko Šekler i Mišo Kolarević, aktivno su učestvovali su u projektu “Defend”, u okviru projektnog ciklusa “Horizont 2020”, gde su imali prilike da razmenjuju iskustva sa naučnicima iz drugih evropskih instituta. Srbija je od početka učešća u programa „Horizont 2020“ dobila 311 projekata ukupne vrednosti 102,6 miliona evra. Ova saradnja nije samo unapredila kapacitete za suočavanje sa pandemijom, već je i pomogla u stvaranju dugotrajnih veza sa evropskim partnerima u borbi za globalno zdravlje.

Ovaj primer pokazuje kako su veterinari, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, bili nevidljivi heroji u borbi protiv pandemije. Njihova posvećenost i spremnost da podele svoje resurse i znanje zaslužuju ogromno poštovanje. Pandemija nas je naučila da se suočavamo sa globalnim izazovima zajedno i da se podržavamo u najtežim trenucima.

Izvor: EU4U

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica