Da li ste znali da su koze jednako pametne kao i psi?

Da li ste znali da su koze jednako pametne kao i psi?

Koza @agromedia

Tim istraživača sa „Kvin Meri“ Univerziteta u Londonu tokom nekoliko godina neumorno je radio da dokaže ono što smo svi već znali, a to je da su koze izuzetno pametne životinje.

Ovaj tim je objavio  studiju koja objašnjava da koze nisu u mogućnosti samo da reše prilično kompleksne slagalice dizajnirane za primate, već mogu i da se tih rešenja sete čak godinu dana kasnije.

U novom istraživanju postavljena je kutija sa hranom ispred koze, dok je istraživač stajao pored. Nakon što je naučio kozu da otvori kutiju i uzme hranu, što je koza uspešno uradila nekoliko puta, istraživač je zaključao kutiju tako da koza ne može da je otvori.

Koza, nakon što je shvatila da je nemoguće otvoriti kutiju, okrenula se i gledala je u istraživača, a kada je istraživač bio okrenut prema njoj, zadržavala je pogled duže. Ovakvo ponašanje viđeno je kod domaćih životinja kao što su psi i mačke.

To ukazuje na vezu između životinje i čoveka, ali pokazuje i da životinja zna da čovek može da joj pomogne. Međutim, to nije bilo karakteristično za druge životinje, kao što su na primer vukovi.
Koza i čovek @agromedia

Istraživači se nadaju da će studija dovesti do više empatije prema životinjama i možda veće dobrobiti za njih. A za nas? Mi smo srećni što su istraživači pokazali da možemo biti prijatelji sa kozama.

Izvor: Modern Farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica