Brendiranje i prodaja poljoprivrednih proizvoda pokretač razvoja ruralnih sredina

Brendiranje i prodaja poljoprivrednih proizvoda pokretač razvoja ruralnih sredina

U situaciji kad je poljoprivredna proizvodnja u celom regionu u sve težoj situaciji i kad se od male poljoprivrede teško može preživeti, čini se da je jedna mala grupa entuzijasta u Lici u Hrvatskoj pronašla način da te negativne trendove preokrene u svoju korist. Okupljeni u Lokalnu akcijsku grupu i proizvođačku organizaciju, odlučili su da brendiraju svoje najkvalitetnije poljoprivredne proizvode. Kroz trogodišnji projekat stvorili su regionalni brend LIKA QUALITY koji je registrovan pri ministarstvu poljoprivrede. Nakon svih procedura otvorili su i zajedničku prodavnicu poljoprivrednih proizvoda na Plitvičkim jezerima.

 

Danas će se mnogi složiti da je 09. jun istorijski dan za Liku. Nakon gotovo trogodišnjih priprema, u Nacionalnom parku Plitvička jezera otvorena je trgovina Poljoprivredne zadruge Lika Coop u kojoj se mogu kupiti proizvodi domaćih proizvođača. Otvaranju trgovine prethodila je svečana dodela Lika Qualiti sertifikata za novih 59 proizvoda od proizvođača sa područja cele Like. Asortiman ukupno broji 98 proizvoda od čega je 88 prehrambenih, a svi proizvodi u regionalnom sastavu kvaliteta Lika Quolity proizvedeni su na području Like, s uporištem u tradiciji i u skladu sa zakonskim propisima.

Ovim projektom, nakon višegodišnjih zamerki konačno se pronašao način da se najkvalitetniji proizvodi sa područja Like, koji su prošli sve kontrole, nađu na policama zajedničke trgovine tako da budu dostupni svim turistima, kojih je na Plitvicama gotovo dva miliona godišnje. To je posebno naglasila i upravnica Klastera Lika Destination, Petra Butković, ističući pritom da je prisutnost lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi ključna za razvoj gastro-destinacije.

Paprika bi mogla da bude naš novi brend i značajan izvozni proizvod

Sve se danas završava tamo gde je sve i počelo“, istakla je Ivana Starčević, upravnica LAG-a Lika, podsećajući se 2015. godine i početka projekta Integra Lika koji je takođe započeo na Plitvičkim jezerima, te je naglasila kako je regionalna oznaka kvaliteta za jako kratko vreme postala i prepoznatljiva oznaka celog kraja.

Sto jada oko ŠAKE BRENDOVA


Na kraju se svim prisutnima obratio i direktor Nacionalnog parka Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, koji je upravo na ovu funkciju došao iz LAG-a Lika, te koji je ujedno i jedan od glavnih inicijatora ovog projekta brendiranja Like.

Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj i već na samom startu ostvario je ogroman uspeh. Gotovo celi projekt smo izgurali na volonterskoj osnovi i sad se konačno vide prvi rezultati. Dobro je da se u Lici grade vikendice i apartmani, ali samo ako osiguramo opstanak OPG-ova i kvalitetan život ljudi od svog rada, možemo reći da smo uspeli. Danas smo na tragu svemu tome. Mi se nalazimo u Nacionalnom parku Plitvička jezera u koji dolazi 10 % od ukupnih turista koji dolaze u Hrvatsku i to se mora iskoristiti i za održivi razvoj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava“, istakao je Kovačević te je naglasio da će se uskoro lokalni brendirani proizvodi naći i kod vlasnika apartmana i iznajmljivača, što će biti još jedan korak napred.


Pored trgovine u kojoj su se našli poljoprivredni proizvodi od 37 proizvođača sa područja Like, otvoren je i info punkt Lika destinacije koji je uspostavljen u saradnji klastera Lika Destination i Nacionalnog parka Plitvička jezera s ciljem slanja turista u celu Lika destinaciju. Osim informisanja, posetioci će na najfrekventnijem mestu u Lici moći kupiti hranu sa domaćih farmi, što zasigurno doprinosi promeni trendova i ubrzanom razvoju ovog kraja za koji su pre tri godine, na istom mestu, neki od vodećih hrvatskih demografa rekli da se radi o staračkom domu na otvorenom.

Srpska rakija – prepreke na putu brendiranja


Da se radi o odličnoj ideji i uspešnom projektu uverili smo se i sami. Za manje od dva sata, koliko smo boravili pored novootvorene trgovine, na obližnji parking kod Ličke kuće pristiglo je dvadesetak autobusa punih turista iz celog sveta. Cela svečanost na Plitvicama završena je bogatim kulturno-umetničkim programom u izvođenju KUD-a iz Korenice, a svi prisutni lički poljoprivrednici vratili su se zadovoljni kućama sa nadom da i za njih dolaze bolji dani.

Autor: Miroslav Mašić

Foto: Miroslav Mašić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica