Baštenski alat: Šta vam je osim makaza potrebno u bašti?

Baštenski alat: Šta vam je osim makaza potrebno u bašti?

Jesen je doba godine kada treba razmišljati o čišćenju i održavanju bašte, kao i mogućem proširenju. Da bismo vam u tome pomogli, izdvojili smo nekoliko jesenjih aktivnosti i alate koji vam u tome mogu pomoći.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati - © Pixabay

U jesen je potrebno orezati biljke, uraditi pripremu travnjaka, kompostirati ostatke koje vam jesen besplatno daje i razmišljati o mogućem proširenju aktivnosti.

Orezivanje biljaka

Vreme da se orežu grmovi koji kasno cvetaju ili ruže penjačice, osim ako nemaju ponovoljene cvetove, tada sačekajte, pa ih nakon cvetanja orežite. Zimzelene ograde takođe treba orezati pre zime. Za to su vam potrebne veoma oštre makaze, a ako ih nemate obavezno ih nabavite.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati- © Agromedia

Nakon orezivanja, dodajte stajsko ili organsko đubrivo, a možete iskoristiti stari kompost da izolujete koren biljaka. Zatim, dodajte malč koji će suzbiti korov za narednu sezonu. Previsoke biljke orežite kako ne bi smetale, a za to će vam trebati teleskopske makaze, kao i oštra mala sekira.

Održavanje travnjaka

Za početak vam je potrebna kosilica za travu ili trimer. Ako koristite kosilicu podignite visinu oštrica jer je rast trave usporen u ovo doba godine. Možete uraditi takozvano prozračivanje travnjaka sa baštenskim vilama jer to poboljšava drenažu i prozračnost. Grabulje koristite da uklonite mrtve delove trave, a gole delove popravite sa dodavanjem novog semena trave.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati - © Pixabay

U januaru pokušajte da dodate ivice travnjaka da biste stvorili uredan izgled, a to će vam omogućiti i lakše održavanje tokom narednih meseci. Takođe, naučite kako da brinete o travnjaku tokom zime.


Staklenik

Staklenik je važan deo vaših planova za jesen – zimu. Ako ga već nemate, sada je vreme za ulaganje. Ako ga imate, onda je vreme za čišćenje. Kako je većina biljaka završila svoj ciklus, pravo je vreme da se staklenik počisti. Potrebno je ukloniti stari kompost i raspadnute biljne materije, pazeći da se vrtne štetočine izbace iz staklenika. Podignite sve stare lonce, posude sa poda i pometite ispod sa dobrom metlom, koja ima snažnu ručku.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati - © Pixabay

Prozore i pod dobro očistite dezinfekcijskim sredstvom. To će staklenik osoboditi svega nepoželjnog iz prethodne sezone. Kad je staklenik prazan, možete staviti neku izolaciju da bude toplije tokom jeseni i u zimskoj sezoni. Ako lonci i saksije leže okolo, operite ih, a stare i razbijene saksije možete koristiti za drenažu u novim saksima. U staklenik možete dodati sto i klupu za sađenje jer bi trebalo započeti setvu semena, a sa njima će vam biti mnogo lakše da to radite.


Kompostiranje

Iskoristite jesen i sav materijal poput opalog lišća i grančica koje ste orezali da pravite kompost. Za to vam je potrebna i kanta za kompost. Jesenje lišće je dobar dodatak i idealan materijal za kompost. Nemojte samo da kompostirate ružino lišće ako ima crne pege po sebi. Grančice usitnite jer se one sporije raspadaju. Sugerišemo da pročitate 7 saveta kako da iskoristite ostatke voća i trave i napravite kompost.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati - © Pixabay


Nega riba i ptica

Ukoliko imate jezerce sa ribicama ili mali ribnjak, bilo bi dobro da dodate mrežu kako opalo lišće ne bi upadalo unutra. Očistite korov iz ribnjaka i ostavite ga nekoliko dana pored ribnjaka kako bi se divlji svet koji u njima živi vratio u vodu.

Jesenje pripreme bašte za zimu i baštenski alati - © Pixabay

Ne bi bilo loše da u svojoj bašti imate hranilicu ili kućicu za ptice. Obavezno je dopunjujte sa vodom tokom jeseni i zime. Hranilicu redovno dopunjujte sa semenom i kuglicama masti jer ptičice tokom zime nemaju praktično šta da jedu. One su pravi prijatelji baštovanima jer jedu štetne insekte.

Naravno, to nije sve već postoje i dodatne obaveze koje vas čekaju u bašti tokom jeseni.

Izvor: Thomson&Morgan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica