Agrobaza: Voćna vina

Sa Milošem Purićem, proizvođačem vina iz Valjeva, razgovarali smo na Sajmu etno hrane i pića 2015. godine na Beogradskom sajmu kako bismo saznali šta se podrazumeva pod pojmom „gvozdeno vino”, koja je uloga voćnih vina u očuvanju zdravlja i ko ih češće konzumira – žene ili muškarci.

Miloš Purić bavi se proizvodnjom voćnih vina u Valjevu još od 70-ih godina 20. veka. Receptura po kojoj se ona spravljaju je nasleđena, a voće koje se za vina upotrebljava dolazi sa porodičnih plantaža u Gornjoj Bukovici i gazdinstava proizvođača iz valjevskog kraja. Gospodin Purić nam je objasnio na koji način se proizvode voćna vina i po čemu se razlikuju od onih od grožđa.
Vi proizvodite voćna vina od voća koje sami gajite. Šta je specifično za njih?

„Specifično je to što proces alkoholnog vrenja, odnosno prevođenja voća u vino, radimo na, čini mi se, baš jedinstven način. Ne stavljamo cele količine voća u zajednički sud, pri tom mislim na celu jednu berbu, kao što se to radi kod vina od grožđa kada se sve stavlja u sudove velikog kapaciteta i onda se čeka vino. Mi to radimo malo drugačije.
Miloš Purić, vinar, Vali M, Valjevo - @Agromedia

„Prvenstveno se voće, odnosno kljuk od voća, deli u više sudova i tako vršite kontrolu, odnosno – u određenom sudu čekate, recimo, samo boju; u drugom radite na tome da dobijete lep ukus, lepu aromu; u trećem vodite računa o alkoholu i samo vas to zanima. Kad se sve to završi, onda prema nekom iskustvu i znanju vršite takozvanu kupažu i dobijate ono što želite. Na taj način održavate konstantu kvaliteta i izgleda, što je najbitnije, jer to od vas dugogodišnji potrošači očekuju.

 

Posebno su zdrava vina od kupine zato što kupina i vina od tog voća imaju određene tanine, antocijane, celulozna vlakna i još niz drugih stvari, a pre svega gvožđe, i zato su nekada kupinovo vino zvali „gvozdeno vino“.

 

„Inače, voćna vina su prvenstveno poželjna i potrebna iz zdravstvenih razloga. Naravno, mogu služiti i za uživanje, za opuštanje u trenucima odmora, za konzumiranje uz ručkove…
Uvek naglašavate da su posebno zdrava vina od kupine.

„Tako je. Posebno su zdrava vina od kupine zato što kupina i vina od tog voća imaju određene tanine, antocijane, celulozna vlakna i još niz drugih stvari, a pre svega gvožđe, i zato su nekada kupinovo vino zvali `gvozdeno vino`, jer sadrži gvožđe koje je potrebno ljudskom organizmu u onom obliku u kojem se već nalazi u našoj krvi.
Kupinovo vino - @Agromedia

„Zato je kupinovo vino vrlo blagotvorno za lečenje anemije, za nadoknađivanje gvožđa, podizanje imuniteta i jačanje opšteg stanja organizma. Naravno, mi proizvodimo voćna vina i sa ciljem da ona služe za opuštanje, za uživanje pre svega. U našim deklaracijama i napominjemo da se može konzumirati u količinama kao i sva druga kalitetna vina od grožđa.
Uz sve to kažete i da voćna vina oslobađaju od stresa?

„Voćna vina oslobađaju od posledica stresa i uticaja raznih aditiva. Suština jagodičastog voća u celini, a samim tim i proizvoda kao što su voćna vina, jeste da služe za čišćenje organizma od takozvanih slobodnih radikala. U našem narodu do skoro ta pojava slobodnih radikala u ljudskom organizmu nije bila poznata. Zašto? Zato što nije bilo mnogo aditiva na ovim prostorima, a nije bilo ni stresova u meri u kojoj ih danas ima.

„Na internetu možete pronaći podatak da se u određenim oblastima Velike Britanije, u Normandiji, po glavi stanovnika troši nekoliko puta više voćnih vina negoli vina od grožđa. Zašto? Zato što su oni prošli ranije tu fazu prepakivanja društva, svih tih trzavica koje mi imamo ovde, a koje izazivaju stres na prvom mestu. A tu su i aditivi, koji kod nas nisu bili poznati do novijeg vremena, a sada ih ima u izobilju.

 

 

Voćna vina oslobađaju od posledica stresa i uticaja raznih aditiva. Suština jagodičastog voća u celini, a samim tim i proizvoda kao što su voćna vina, jeste da služe za čišćenje organizma od takozvanih slobodnih radikala.

 

„E te dve stvari, stres i aditivi, su ti koji su u ljudskim organizmima izazvali nešto novo. Kao što postoje crvena ili bela krvna zrnca, tako su se pojavili i slobodni radikali. Ti slobodni radikali su magnet i temelj svake bolesti, i potrebno ih je odstraniti iz organizma.

„Medicina se naravno uspešno bori protiv toga i postoje preparati koji slobodne radikale čiste iz organizma, ali se pokazalo da je za to odlično jagodičasto voće, prerađevine od jagodičastog voća, pa samim tim i voćna vina, koja su jaki čistači slobodnih radikala. I zato se iz godine u godinu povećava interesovanje i potreba za voćnim vinima.

Voćna vina mogu se koristiti i prilikom spravljanja različitih slatkiša. Neki poslastičari ih koriste prilikom proizvodnje sladoleda kombinujući ih sa svežim voćem. A poznavaoci kažu da su dobra i za pripremu koktela.
Voćno vino od maline - @Agromedia

Za kraj smo gospodina Purića pitali ko su češći kupci voćnih vina, muškarci ili žene?

„Voćna vina profilisala su se sama po sebi kao damska pića i piće omladine kojoj nije cilj da se alkoholiše”, zaključuje uz osmeh ovaj vinar.

Pored toga što voćna vina pomažu pri oslobađanju organizma od štetnih uticaja slobodnih radikala i što vino od kupine povoljno utiče na krvnu sliku, važno je voditi računa i o trećoj stvari – da se ne preteruje u njihovoj konzumaciji. Voćna vina piju se umereno, a kada se to čini u dobrom društvu, sigurno doprinose opuštanju celog organizma. To bi bio i treći razlog zbog kojeg su voćna vina čuvari zdravlja.

Sagovornik:
Miloš Purić, vinar, „Vali M“, Valjevo

Povezani članci