Svet poljoprivrede Prodavnica

Zlatni delišes najteža, a AJDARED najlakša sorta jabuke za gajenje!

Slatke i sočne Ajdared jabuke su mnogima omiljene, a ujedno su i najlakše za proizvodnju. U selu Bavanište, u južnom Banatu, razgovarali smo sa proivođačicom jabuka koja nam je otkrila kako kod nje ide proizvodnja jabuka.

Zavisno od godine, naša sagovornica proizvede oko 7 – 8 vagona jabuka i to od ukupno 2 hektara jabuke.

Prodaje i „na veliko“ i „na malo“, a najviše se kupuju Ajdared jabuke. Pored njih, uzgaja i Zlatni delišes i Greni Smit. Kada je reč o uzgajanju, ističe da je Zlatni delišes najzahtevnija sorta, a Ajdared najjednostavnija. Za ovu drugu kaže i sledeće:

„To je jabuka koja se stvarno traži i ovde i u inostrastvu.“

Bavanište je njeno selo, pa ovde ima stalne kupce koji znaju i cene njene domaće jabuke.

Pored čistog ploda, proizvodi i sok od jabuke, bez šećera i bez konzervansa, i to od sve tri vrste.

U poslu učestvuje cela porodica – ona, suprug i dvoje dece.

„Deca hoće da rade kada se dobro i lepo usmere. Videli su i naučili kako se dolazi do novca na pravi način, poštenim radom. Mislim da će nastaviti ovo što smo mi krenuli i to mi je jako drago. Nema potrebe za inostranstvom i za napuštanjem ove prelepe zemlje. Može ovde lepo da se radi i zaradi – ko hoće da radi.“, zaključila je naša sagovornica.

 

 

Komentari