Zaštitite voćke u fazi cvetanja – Rešite se rutave bube

Po podacima Prognozno-izveštajne službe Vojvodine, u okolini Smedereva pojavila se rutava buba. Njeno prisustvo utvrđeno je u voćnjacima koji se, u zavisnosti koja je vrsta u pitanju, nalaze ili u fazi cvetanja ili su pred cvetanjem. Ima je uglavnom na korovskim biljkama, ali i na cvetovima breskve i nektarine.
 

Rutava buba - © Foto: wikipedia.org.

 

Međutim, pošto se približava cvetanje najmasovnije voćne vrste – jabuke, pravo je vreme da se krene u suzbijanje rutave bube. Voćari i stručnjaci iz iskustva znaju da to nije nimalo lako, jer je u fazi cvetanja upotreba hemikalija ograničena. Zato se preporučuje njeno mehaničko uništavanje.

Kako da uspešno pobedite moniliju u vašem voćnjaku

Rutava buba je štetočina koja se hrani cvetovima voća, povrća, ukrasnog bilja, strnih žita, korova, a može da uništava i listove mladih biljaka, pa i tek zametnute plodove. U našim uslovima se obično javlja u martu i aprilu. Tokom godine razvija jednu generaciju, a prezimljava kao imago u zemljištu.
 

Voćnjak - © Foto: Biljana Nenković

Problem u borbi sa rutavom bubom je što se za njeno uništenje ne mogu koristiti insekticidi zbog ugrožavanja pčela. Stručnjaci eventualno preporučuju preparate koji dokazano nisu toksični za pčele, na bazi aktivne materije fluvinat.

 

Jedan od najefikasnijih načina mehaničkog suzbijanja rutave bube je postavljanje belih i plavih posuda na ivicama zasada

Naime, gde god je moguće, preporučuju se mehaničke mere zaštite. Jedan od najefikasnijih načina mehaničkog suzbijanja je postavljanje belih i plavih posuda na ivicama zasada. U posude se sipaju hemikalije koje privlače rutavu bubu. To mogu biti sok od jabuke ili jagode, cimet, pivo, negro bombone, zatim deterdžent. Miris će privući bube, a deterdžent povećati vodni potencijal, pa će se insekt jednostavno udaviti. Posude treba menjati redovno kako bi se suzbio što veći broj jedinki. Dosadašnja iskustva govore da je u voćnjake najbolje postaviti plave posude.
 

Rutava buba - © Foto: wikipedia.org.

Postoji još jedan trik u borbi sa rutavom bubom. Poželjno je ostaviti maslačak u zasadu kako bi se buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća. Preporučuje se i postavljanje zaštitnih mreža na manjim površinama da bi se sprečila oštećenja od rutave bube. Međutim, tada treba nabaviti gajene bumbare da obavljaju oplodnju. Takođe, preporučuje se i ostavljanje feromonskih klopki, kao i plitka obrada zemljišta kako bi se uništile larve i prezimljujući imago.
 

Poželjno je ostaviti maslačak u zasadu kako bi se buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća.

Nešto dugoročnije gledano, treba obratiti pažnju kako smanjiti problem sa rutavom bubom u narednoj godini. Preporučuje se pravljenje mesta koja će privući rutavu bubu da polaže jaja. U plitkom sloju treba pomešati seno i zemljište, pa zaliti i držati vlažno. Ženke će čulima prepoznavati ovakva mesta sa veće daljine i masovno će polagati jaja u njih. Nakon polaganja jaja i piljenja larvi, mesto treba zaliti rastvorom insekticida.
 

Voćnjak - © Foto: www.pixabay.com

Odrasla jedinka rutave bube je veličine oko 1 centimetra, crne je boje i obrasla je sivim dlačicama. Larve su veličine oko 15 milimetara, bele boje sa žutom glavom. Hrane se biljnim ostacima u zemljištu i same po sebi nisu štetne, ali voćarima prave veliku štetu kada napadaju tučkove i prašnike. Tada izostane zametanje, pa i rod može da izostane.

Provereni saveti stručnjaka za prolećnu zaštitu voćnjaka!

Treba znati da je rutava buba veoma pokretna i dobar je letač. Brzo pređe na novu lokaciju kada joj ponestane hrane. Prezimljava u zemljištu, na dubini oko 5 centimetara. Izlazi u martu i aprilu i odmah se daje u potragu za hranom.

Komentari