Kako da iskoristite opalo lišće u malčiranju zemljišta?

Kako da iskoristite opalo lišće u malčiranju zemljišta?

Iako je tek početak jeseni, vreme je za razmišljanje o predstojećem proleću, kao i o zaštiti bilja tokom hladnih zimskih dana. Iskoristite ovo doba godine na pravi način i osvežite zemljište na sasvim prirodan način.

 

lisce © Pixabay

Opalo lišće možete upotrebiti za pravljenje komposta: prikupite ga na gomilu i usitnite. Nakon sakupljanja ga možete ostaviti da odleži oko godinu dana, nakon čega ćete ga dodati u kompost. Plesan koja će se na njemu stvoriti sadrži mnoge hranljive sastojke.

Skladištenje lišća je takođe moguće. Gomile iseckanog lišća čuvajte i po potrebi dodajte u kompost.

Jesenje čišćenje: Šta uraditi kada lišće počne da opada

Ipak, najbolji način za upotrebu opalog lišća je malčiranje zemljišta. Osim toga što je lako i jeftino, pomoći će vam da kontrolišete vlagu i temperaturu zemlje, kao i rast korova. Osim toga, ovo je potpuno prirodan način negovanja bilja! Naime, oko 50% hranljivih materija koje biljka tokom godine prikupi skladišti se u listovima. Ovim postupkom se hranljivi sastojci vraćaju u zemlju, čime se dobija zemljište koje je lakše za obradu i pogodnije za rast i razvoj bilja. Takođe, crvima i korisnim mikroorganizmima na ovaj način je olakšano da obavljaju svoje aktivnosti pod zemljom, što može biti višestruko korisno.

Evo još jedne prednosti: opalo lišće oko biljke štiti je od hladnoće i vetrova.

Vrste biljaka čije lišće možete upotrebiti

Moguće je koristiti listove gotovo svih drvenastih biljaka, ukoliko su zdravi. Vodite računa o zdravlju lišća koje ćete upotrebiti, kako ne biste u zemlju, koju zapravo želite poboljšati, uneli bakterije i štetne materije.

Ipak, postoji drvo čije listove nikako ne smete upotrebiti! Pazite da u malčiranju ne koristite crni orah. Pojedine biljke su „alergične” na materije koje listovi ovog drveta sadrže. Takođe, ukoliko koristite neku drugu sortu oraha, pre malčiranja morate izvršiti kompostiranje.


lisce © Pixabay

Usitnite lišće pre nego što ga upotrebite. Osim toga što listovi koji nisu usitnjeni mogu onemogućiti protok vode do zemljišta, usitnjeni listovi olakšavaju „posao” mikroorganizmima.

Listove nemojte postaviti tik uz stabljiku ili stablo, kako ne bi došlo do truljenja biljke.


Ove jeseni na pravi način iskoristite mogućnosti koje vam priroda pruža! U svom vrtu stvorite zdravo i prirodno okruženje u kome ćete uživati i vi i vaše bilje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica