Šta vam je od lične zaštitne opreme potrebno kada koristite pesticide

Šta vam je od lične zaštitne opreme potrebno kada koristite pesticide

Bez lične zaštitne opreme, poljoprivrednik je direktno izložen uticaju toksičnih hemijskih materija iz pesticida što može vremenom da izazove teško trovanje. Međutim, kako na tržištu postoje različite vrste oprema veoma je važno odabrati onu, sa kojom ćete zaista biti sigurni. Razgovarali smo sa Sanjom Lončarević iz kompanije Albo koja nam je objasnila detalje i razlike svih delova opreme za ličnu zaštitu od pesticida i kako da napravite pravilan izbor. 

„Albo je najveći distributer lične zaštitne opreme u Srbiji. U našem asortimanu nalazi se preko 5.000 različitih artikala iz svih kategorija lične zaštitne opreme. Za naše kupce, to znači da mogu da dobiju sve na jednom mestu i u najkraćem roku“, kaže Sanja Lončarević, ispred kompanije Albo.

Putem razvijene mreže distributera Albo je prisutan u celoj zemlji, kao i u zemljama regiona, a pored sedišta koje je u Beogradu, kompanija ima predstavništva u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kako Sanja navodi, kompanija Albo je na sajmu AgroBelgrade predstavila i deo asortimana namenjen poljoprivrednicima. Budući da je sam sajam orjentisan ka voćarstvu, vinogradarstvu i zemljoradnji, tako je i kompanija Albo stavila akcenat na zaštitnu opremu koju poljoprivrednici koriste u toku pripreme i upotrebe pesticida.

Šta vam je od lične zaštitne opreme potrebno kada koristite pesticide- © Agromedia

„U narednom periodu poljoprivrednike očekuje zimsko prskanje voća, te je sada pravo vreme da se podsetimo mera zaštite i značaja upotrebe lične zaštitne opreme u tim radovima“, navodi Sanja i dodaje da je upotreba pesticida neophodna inače bi ukupna proizvodnja u svetu bila za dve trećine niža, ali kako je reč o veoma toksičnim materijama neophodno je da se poljoprivrednici zaštite.

„Upravo zato je na pakovanju svakog pesticida istaknuto i koja sredstva lične zaštite je neophodno koristiti“, kaže Sanja.

Naša sagovornica nam je predstavila primer kako izgleda jedan potpuno zaštićen poljoprivrednik.

„Iako ruke čine samo 5% ukupne površine tela, rizik od ulaska pesticida u organizam preko ruku je čak 80%. Zato je važno da poljoprivrednici ne koriste tekstilne ili kožne rukavice jer će one samo upiti hemikalije i doprineti još većem riziku od kontaminacije. Adekvatna zaštita su nitrilne rukavice koje imaju određeni standard, a to je 1374, koji garantuje da će ruke biti zaštićene u kontaktu sa hemikalijama “, navodi Sanja.


Šta vam je od lične zaštitne opreme potrebno kada koristite pesticide - © Agromedia

Druga bitna zaštita je zaštitna maska. Postoje polu maske i pune maske sa zamenljivim filterima. Obe verzije su dobre za zaštitu od pesticida, a upotreba pune maske zavisi i od perioda u kome se prskanje obavlja. Zamenljivi filteri imaju slovne oznake koje označavaju hemijska jedinjenja od kojih štite, pa tako oznaka AB je upravo ona zaštita koja je neophodna tokom prskanja voća.

Zaštitne naočare su neophodne kada se koristi polu maska i važno je da budu od acetatnog stakla jer ona štite od hemikalija, a alternativa su polikarbonatska stakla, međutim, kako Sanja navodi, ona su namenjena za zaštitu od udara čestica.


Zaštitno odelo predstavljaju jednodelni kombinezoni izrađeni od specijalnih materijala, a ispod njih se nosi svakodnevna odeća.

Što se tiče obuće, Sanja ističe važnost da se nose gumene, odnosno PVC čizme koje će pružiti potpunu zaštitu, a nogavice zaštitnog odela moraju da budu preko čizama. Na ovaj način, ukoliko dođe do slučajnog prosipanja hemikalija, one neće dospeti do kože.


Šta vam je od lične zaštitne opreme potrebno kada koristite pesticide - © Agromedia

Prilikom upotrebe lične zaštitne opreme, postoji redosled oblačenja, a to je da se prvo oblači kombinezon, čizme, stavljaju maska i naočari, i na kraju rukavice. Skidanje se obavlja obrnutim redosledom.

„Naravno, jako je važno da se oprema adekvatno očisti posle korišćenja. Ono što je jednokratno, kao što su odela, to se više ne koristi, a ostalu opremu je potrebno očistiti i čuvati na tamnom i hladnom mestu, zaštićenu od prašine“, navodi Sanja.

U Albo asortimanu možete da pronađete sve što vam je potrebno za rad. Pored zaštitne opreme, tu je i širok asortiman radne odeće, obuće, rukavice i još mnogo toga, a ukoliko vam je potreban savet, iz kompanije Albo su vam uvek na raspolaganju da vam pomognu oko dilema i da zajedno pronađete najbolje rešenje.

Sagovornica: Sanja Lončarević, marketing department Albo 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica