SADA je trenutak za zaštitu maline od sive TRULEŽI!

SADA je trenutak za zaštitu maline od sive TRULEŽI!

Malina se trenutno širom Srbije nalazi u različitim fazama cvetanja i zametanja plodova, a stručnjaci savetuju zaštitu maline od sive truleži. Pojavi pomenute bolesti pogodovalo je vreme sa obilnim padavinama i visokom vlažnošću vazduha u prethodnom periodu. Malina je na infekciju ovim patogenom najosetljivija upravo u fazama cvetanja i sazrevanja plodova.

Zaštita maline

U našoj zemlji ističe se nekoliko regiona u kojima je zastupljena proizvodnja ove voćne vrste: valjevski, šabački, ariljski, ivanjički, čačanski, kosjerićki, kraljevački, leskovački. Prema trenutnoj prognozi, za navedene regione se za nedelju i utorak najavljuju padavine.

U periodu cvetanja maline i u vlažnim uslovima može doći do infekcije cvetova prouzrokovačem sive truleži. Takođe, najavljeni vremenski uslovi mogu povoljno uticati na razvoj prouzrokovača kestenjaste pegavosti izdanaka maline.

Zaštita maline od sive truleži

Sa ciljem zaštite maline od navedenih patogena, preporučuje se primena fungicida: 

  • Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) 0,6- 0,8 l/ha ili
  • Signum, Luminis, Attica, Markiz WG, Bosco gold (a.m. boskalid+piraklostrobin) 1,5 kg/ha ili
  • Linus (a.m. ciprodinil +tebukonazol) 1,2-2 l/ha ili
  • Switch 62,5 WG, Sven, Enygma, Celus top, Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil)  0,08%.

U periodu cvetanja voća zabranjena je primena insekticida! Prilikom primene pesticida treba preduzeti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača. 

Izvor: PIS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica