Ovo poljoprivrednici MORAJU ZNATI prilikom upotrebe preparata za zaštitu bilja!

Ovo poljoprivrednici MORAJU ZNATI prilikom upotrebe preparata za zaštitu bilja!

Kada kupite preparat za zaštitu bilja, obavezno pročitajte uputstvo jer ono glavu čuva. Na šta je sve potrebno obratiti pažnju i koje se to bitne informacije u njemu nalaze, objašnjava dr Miroslav Ivanović iz kompanije „Syngenta“.
 

Nalazimo se u punom jeku primene hemijskih preparata za zaštitu bilja. Zato smo odlučili da se za savet obratimo dr Miroslavu Ivanoviću iz kompanije „Syngenta“ za uputstva kako ih pravilno koristiti. On govori o tome šta poljoprivrednici moraju da znaju prilikom upotrebe hemijskih preparata:

Zaštita: Moljac paradajza može naneti velike štete biljkama

„Sredstva za zaštitu bilja, u periodu u koji ulazimo, intenzivno se koriste za suzbijanje korova, prouzrokovača biljnih bolesti i štetočina. Proleće je vreme intenzivne pojave svih ovih negativnih pojava u poljoprivredi i da bismo imali profitabilnu proizvodnju, neophodno je koristiti sredstva za zaštitu bilja.”
 

 Traktor sa prskalicom u voćnjaku - ©Agromedia


„Naravno, sredstva za zaštitu bilja nose i određeni rizik”, kaže Ivanović. „To su hemikalije napravljene od aktivnih materija i velikog broja nekih drugih jedinjenja. Sva ta jedinjenja koja se nalaze u ovakvim bocama imaju određeni rizik. Zato se mora pročitati šta se nalazi na etiketi i postupati u skladu sa uputstvima koja daje proizvođač sredstava za zaštitu bilja!
 

Sredstva za zaštitu bilja nose i određeni rizik. Zato se mora pročitati šta se nalazi na etiketi i postupati u skladu sa uputstvima koja daje proizvođač sredstava za zaštitu bilja.Stručnjak iz „Syngente“ naglašava da je prioritet prilikom korišćenja sredstava za zaštitu – nošenje adekvatne zaštitne opreme kako ne bi došlo do kontaminacije ili eventualnog trovanja:

Zaštita dunje od jabukinog i breskvinog smotavca

„Obavezna je upotreba lične zaštitne opreme prilikom korišćenja većine sredstava za zaštitu bilja! I na etiketi, uputstvu za upotrebu, nalazi se preporuka koju je zaštitnu opremu potrebno koristiti. Tu piše i veliki broj korisnih informacija koje bi onaj ko primenjuje sredstva trebalo da zna.”
 


Uputstvo za korišćenje sredstva za zaštitu bilja - ©Agromedia

Dr Miroslav Ivanović navodi na koji deo uputstva je još potrebno obratiti pažnju: „Pored trgovačkog naziva i sadržaja aktivne materije, tu se nalazi, pre svega, primena i doza primene sredstva za zaštitu bilja. Nalaze se informacije kako postupati u određenim incidentnim slučajevima, ako dolazi do, recimo, prolivanja sredstva, ali i podaci u kojim uslovima je sredstvo za zaštitu bilja potrebno skladištiti.”


„Tu su i informacije kako postupati u slučaju trovanja, koje su mere prve pomoći i koga je potrebno pozvati u slučaju većih incidentnih situacija. Na uputstvu je broj telefona Centra za kontrolu trovanja VMA koja je naša nacionalna ustanova i koja radi 24h. Njima svako može da se javi ukoliko oseti bilo koje simptome trovanja, mučnine ili nekih drugih neobičnih promena kada primenjuje sredstva za zaštitu bilja“, ističe on.
 

Kada je reč o manjim pakovanjima sredstava za zaštitu bilja, koja nemaju uputstvo, OBAVEZNO pitajte apotekara za savet!

I ne zaboravite, kada je reč o manjim pakovanjima sredstava za zaštitu bilja, veoma je važno da, ukoliko ih ne kupujete u kutiji, gde se obično nalazi uputstvo za upotrebu, OBAVEZNO pitate apotekara u poljoprivrednoj apoteci da vam da sve neophodne informacije!

Sagovornik:
dr Miroslav Ivanović, „Syngenta“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica