Ovo je snažno oružje protiv ŠIROKOLISNIH korova u kukuruzu!

Ovo je snažno oružje protiv ŠIROKOLISNIH korova u kukuruzu!

Coltrane je selektivni sistemični herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih višegodišnjih širokolisnih korova u usevu kukuruza.

preparat coltrane i čovek sa palicom

„To je nov preparat na našem tržištu, ali su u njemu prisutne dve veoma efikasne aktivne materije za suzbijanje korova u kukuruzu. To su mezotrion i dikamba“, navodi Milan Radović predstavnik za Srem i Mačvu.

Mezotrion rešava problem sa jednogodišnjim širokolisnim korovima, dok kombinacija mezotriona i dikambe dovodi do savršenog rešavanja višegodišnjih najtvrdokornijih širokolisnih korova u kukuruzu. Sinergijom ove dve aktivne materije imamo rešenje za sve širokolisne korove na parcelama.

Vreme primene preparata Coltrane je od drugog pa čak do devetog lista kukuruza.

„Nema više potrebe da proizvođači gledaju da li je to peti ili šesti list, da li se prvi osušio ili nije, da li se broji ili ne broji, dakle imaju prostor da zaštitu urade do devetog lista kukuruza“, naglašava Radović.

Doza primene preparata je 2 l/ha. Coltrane uspešno suzbija sve ekonomski značajne korove pepeljugu, tatulu, palamidu, gorušicu, razne vrste paprika, samonikli suncokret, ambroziju, čičak. Može da se koristi i dvokratno, u prvom tretmanu do četvrtog – petog lista koristiti 1,2 l/ha, a kasnije još 0,8 l/ha. Na taj način ćemo suzbiti širokolisne korove na vreme.

„Ukoliko imate parcelu koja je niz godina rađena sa jednim preparatom postoji mogućnost da se pojavio jedan korov koji je dominantan, da preparat koji ste koristili nema efekta više na taj korov, Coltrane je rešenje i u tom slučaju“ ističe Radović.

Aktivna materija dikamba ima brzo delovanje daje odmah efekat, sa druge strane mezotrion deluje i folijarno i zemljišno.


Za kompletno rešenje korova u kukuruzu Coltrane se može mešati sa preparatima na bazi nikosulforona odnosno sa Nicoganom i ostalim preparatima za suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu.

Coltrane veoma uspešno deluje i na parcelama na kojima je rađen preparat koji nije imao efekta na korove, kasnije su se pojavili novi korovi, a najveći problem bila je pepeljuga veličine 20cm.

Žikica Milovanović iz firme ZZ Agronom Prhovo kaže: „Tu je korišćen jedan preparat i bilo je propusta, pojavila se pepeljuga koja nije uništena, tražili smo rešenje za nju. U saradnji sa kompanijom ADAMA i njihovom stručnom službom došli smo do preparata Coltrane sa kojim smo radili zaštitu i efekti se vide.“


Čak i kada vremenske prilike ne dozvoljavaju ulazak u parcelu do sedmnog lista Coltrane za 24 sata oslobađa kukuruz od prisustva korova, trava klone, a 7-10 dana kasnije ona će se osušiti u potpunosti.


„Ovo je izuzetno važno jer ćemo sačuvati dodatnu vlagu u parceli, sačuvaćemo hranjive materije koje su namenjene za kukuruz, a ne za korovske biljke“, navodi Savo Jovanović, regionalni predstavnik za južni Banat.

Adama

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica