Mala greška = velika ŠTETA! EVO kako se pravilno radi zaštita VOĆA!

Mala greška = velika ŠTETA! EVO kako se pravilno radi zaštita VOĆA!

Zaštita voća veoma je aktuelna tema, naročito tokom ove sezone, kada su prolećne temperature nastupile ranije, a buđenje vegetacije počelo već sredinom februara. Kako ne bi nastala šteta usled vremenskih uslova netipičnih za ovo doba godine, važno je pripremiti se za intenzivnu borbu protiv prouzrokovača bolesti u zasadima voća.

Kompanija Bayer nudi voćarima izuzetno efikasne preparate, koji će im pomoći da ova blaga zima i rani početak vegetacije ne budu neprijatno iznenađenje.

Zaštita voća

Najčešće o zaštiti jabučastog voća od prouzrokovača bolesti razmišljamo nešto kasnije u odnosu na koštičavo voće. Rano i toplo proleće ubrzavaju pripreme.

2023. je bila posebno povoljna za prouzrokovača čađave krastavosti jabuke i male greške u tretmanima kod osetljivog sortimenta su izazvale ozbiljnu štetu.

Ako se nastave vremenske prilike sa padavinama, ponovo se može očekivati jaka infekcija. Za razvoj prouzrokovača pepelnice prošla godina je takođe pogodovala, a u zavisnosti od rezidbom uklonjenih zaraženih grančica, pojava primarne infekcije takođe može biti značajna.

Stoga je preporučljivo da se sa zaštitom započne od kretanja pupoljaka kontaktnim preparatima koji imaju dobru pokrovnost. Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, primena sistemika u suzbijanju prouzrokovača čađave krastavosti i pepelnice se preporučuje od fenofaze ružičastih pupoljka.

Čak i u ovoj ranoj fazi može da se koristi Luna Experience, koja štiti biljku od prouzrokovača čađave krastavosti i pepelnice sa kombinovanom snagom dve aktivne supstance sa različitim mehanizmom delovanja.

Jedna od njenih aktivnih materija je fluopiram, koji je posebno jak u zaštiti od pepelnice. Jedan deo preparata se brzo apsorbuje, ali drugi deo ostaje na površini biljke i snažno se vezuje za voštani sloj. Zbog ovog svojstva, pored svog sistemičnog efekta, pruža i zaštitu sličnu onoj koju daju kontaktni preparati.


Još jedan aktivan sastojak preparata je tebukonazol, čiji se efekat ispoljava ne samo na pepelnicu, već i na čađavu krastavost. Tebukonazol je jedan od najšire primenjenih triazola, koji se koristi već decenijama, i zahvaljujući širokom spektru delovanja i pouzdanom efikasnošću još uvek je nezamenljiv u zaštiti voća.

Zaštita voća

Važno je napomenuti da se u slučaju jakog pritiska infekcije i osetljivog sortimenta preporučuje, uz primenu sistemičnih fungicida, dodavanje kontaktnih preparata.


Dakle, uz Lunu Experience, u cilju efikasnog suzbijanja prouzrokovača čađave krastavosti, preporučljivo je dodavanje kontaknih fungicida u gore navedenim uslovima.

Ne smemo zanemariti i limitirajući postulat u zaštiti bilja, a to je praćenje i prognoza prouzrokovača, kako bi se pravovremeno primenio preparat i postigla maksimalna efikasnost. Luna Experience se može koristiti tri puta u jednoj vegetaciji u jabukama, od crvenih pupoljaka pa sve do 2 nedelje pre berbe.


Kako se približavamo berbi, možemo da iskoristimo efikasnost Lune Experience za bolesti skladištenja.

Ali to je za drugu priču…

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica