Laka zaštita kupusa od mogućih oštećenja

Laka zaštita kupusa od mogućih oštećenja

Normalno je da se u uzgoju kupusa jave pojedini problemi. Svež kupus nije privlačan samo ljudima već i mnogobrojnim insektima.

Problemi koji se mogu javiti i kod starih i mladih biljaka mogu biti šupljine na listovima, odgriženi listovi ili rupice na površini. Jedan od razloga zbog nastanka šupljina i značajan problem u proizvodnji kupusa je puž.

Malč od slame je dobra zaštita

Da li pored kupusa nalazite puževe? Oni uživaju u grickanju listova, a oštećenja se nekad prošire i na cele stabljike. Jedno od rešenja je upotreba sredstava za uništavanje puževa, poput granulica koje se pospu po vrtu. Međutim, postoji i jednostavnija, a isto tako efikasna zaštita. Upotrebite debeli malč od slame. On će biti dobra zaštita od puževa.

Kada na biljci ostanu samo peteljke ili debele grane moguće je da su vaše kupusnjače naselili insekti. Često se dogodi da dođe do najezde gusenica u proleće. One i te kako brzo srede kupus, kompletnu biljku obrste za nekoliko dana. Nezgodne su i za brokoli, karfiol ili kelerabe.

Iznesite gusenice iz vrta

Pored upotrebe insekticida postoji jedan malo naporniji način zaštite. Sakupite gusenice i iznesite ih iz vrta. Zanimljiva pojava kod ovih insekata je da oni borave na jednoj biljci sve dok je u potpunosti ne iskoriste. Uočite ovu pravilnost u svom vrtu, upoznajte svoje biljke i sačuvajte kupus.

Predlažemo da kupusnjače budu dodatak drugim biljkama u bašti. Pomešajte ih pored paradajza, krastavaca ili paprika. Pored kupusa možete saditi i neven, nanu, žalfiju, mirođiju i celer. Ovo je još jedan od efikasnih načina da sačuvate biljku od insekata.

Prirodni preparati za zaštitu od leptira kupusara

U narodu je poznato nekoliko prirodnih preparata koji su prvenstveno namenjeni za zaštitu od leptira kupusara. U ranijim dobima posipanje pepela po kupusnjačama nakon zametanja glavica bilo je jedno od rešenja, a pored toga preporuka je i prskanje rastvorenim ostacima paste za zube, postavljanje ljuski jaja na vrhove grančica kako bi oterale ženke leptira, ili prksanje rastvorom od korena čička, potopljenog dve nedelje u vodi.

Jako je važno i poštovanje plodoreda i kupus saditi na istom mestu tek kada protekne 4 do 5 godina.

I ne zaboravite, glavice koje nisu mnogo oštećene možete upotrebiti u ishrani, ali ih pre upotrebe lepo očistite.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica