Kako zaštiti ozime žitarice od virusnih oboljenja

Kako zaštiti ozime žitarice od virusnih oboljenja

Nakon setve ozimih kultura treba obratiti pažnju na bolesti koje se javljaju tokom jeseni. Jedna od takvih je „Barley Yellow Dworf ili BYDV“ a kod nas je poznata kao Žuta patuljavost ječma. 

Ječam - © Pixabay

Žuta patuljavost ječma je virusno oboljenje koje se javlja na ozimim žitaricama, a posebno je opasno za useve ozimog ječma i ozime pšenice jer do zaraze dolazi u jesen. Ovaj virus prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši od kojih su najčešće Rhopalosiphum padi – sremzina lisna vaš, Rhopalosiphum maidis – zelena kukuruzna lisna vaš i Sitobion avene – ovsena lisna vaš.

BYDV na ječmu izaziva patuljavost odnosno zastoj u porastu, a listovi dobijaju zlatno žutu boju uz pojavu gljiva čađavica. Ukoliko se zaraza javi u jesen, mlado lišće uz promenu boje postaje deblje, čvršće i stoji uspravno.

Rano zaražene biljke ne klasaju ili su im klasovi mali, često sterilni.

Pšenica - © Pixabay

Na pšenici početni znak bolesti je promena boje listova u žuto, koje kasnije poprima crvenkastu boju. Pri zarazama u ranim fazama razvoja biljke dostižu samo trećinu svoje normalne visine, pa je samim tim klasanje retko a prinosi zrna su znatno smanjeni. Ukoliko se zaraza ostvari u kasnijim fazama razvoja, javljaju se hlorotične pruge između nerava srednjih listova dok gornji listovi pocrvene.

U cilju kontrole žute patuljavosti ječma potrebno je primenjivati preventivne mere borbe. Mora se delovati preventivno, a to znači treba suzbijati prenosioce ovog virusa, a to su navedene vrste lisnih vaši. Potrebno je nakon nicanja useva obavezno obilaziti usev kako bi se na vreme ustanovila prisutnost i brojnost lisnih vaši. Ukoliko se prilikom pregleda ustanovi da je prisutnost lisnih vaši masovna obično u fazi 2-4 lista treba primeniti zaštitu sredstvima na bazi aktivne materije: deltametrina, bifentrina, dimetoata.

Izvor: Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije


Autorka: Dipl. inž. zaštite bilja Jelena Grbić, PSSS Kraljevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica